Politika 26.10.2015.

Savez za promjene pozvao Dodika da odstupi sa funkcije

ČITANJE: 2 minute
szp
Lideri stranka koje čine Savez za promjene pozvali su danas predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da podnese ostavku i raspiše prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore da bi se, kako kažu, riješila politička kriza u Srpskoj.

Lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, NDP-a Dragan Čavić, SNS-a Adam Šukalo i SRS Republika Srpska Milanko Mihajilica traže i da budu povučene odluke Vlade i Narodne skupštine Srpske za koje smatraju da su “neustavne, nezakonite i štetne”.

Ukoliko ove odluke ne budu povučene, opozicioni poslanici bi mogli u potpunosti da napuste rad Narodne skupštine, a ne isključuju ni mogućnost organizovanja protesta i drugih oblika vanparlamentarne borbe ukoliko predsjendik Republike ne podnese ostavku.

Bosić je najavio da će tražiti i hitne izmjene Izbornog zakona koji će omogućiti vanredne izbore i na nivou BiH, te onemogućiti političku korupciju.

On je dodao da Savez za promjene počinje intenzivnije djelovanje i najavio da će biti formirana tijela koja će imati konkretne zadatke i da će biti donesen novi dokument oko kojeg će se okupiti opozicija u Srpskoj.

Ivanić je rekao da se ne plaše prijevremenih izbora, te da će po lokalnim zajednicama održati javne tribine na kojima će objasniti kakva je situacija u Srpskoj. On je rekao da će dati rok Vladi i parlamentu Srpske da se vrate u, kako kaže, ustavno djelovanje.

Ivanić je dodao da je na sastanku lidera opozicionih stranaka dogovoren zajednički nastup na lokalnim izborima.

Mihajilica izjavio je da opozicija u narednom periodu neće učestvovati u radu Narodne skupštine ne samo kada se obraća premijer Srpske Željka Cvijanović, već i kada sjednicama predsjedava potpredsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

On smatra da ta funkcija treba da pripadne SDS, kao najvećoj opozicionoj stranci, a što je Stevandić dobio prije istupanja iz stranke.

Šukalo je mišljenja da u Srpskoj postoje dva koncepta – jedan koji je Srpsku doveo u još težu socio-ekonomsku situaciju i drugi koji na nivou BiH provodi reforme i vodi zemlju u EU.

On je rekao da opozicija neće odustati od borbe, te optužio predsjednika Republike da je “generator sukoba”.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da imaju dokumente Poreske uprave Republike Srpske koji potvrđuju pronevjere u preduzeću “Arselor Mital” iz Prijedora u iznosu od nekoliko stotina miliona KM.

Čavić je optužio gradonačelnika Prijedora Marka Pavića, kao predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude LJubija, kao odgovornog za lažno prikazivanje ostavrene dobiti koja je čak i do deset puta manje prikazivana u tri kontrolisane godine.

 

(Srna)