Vijesti 08.09.2016.

Savez žena oboljelih od raka dojke iz Banjaluke: Sugrađanke i bježe od nas, kao da imamo koleru

ČITANJE: 1 minuta

Azra Ikalović, iz Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“ Banjaluka, sa tumorom dojke bori se već dvadesetu godinu. Imala je osam operacija. Iz iskustva kaže da žene u BiH često ne mare za svoje zdravlje.

Dolazimo u situaciju da naše građanke bježe od nas kad nas vide, kao da smo bolesne od kolere. Da ne pričam o tome kada po mjesnim zajednicama organizujemo predavanje i ako se pojavi 20 žena mi treba da budemo zadovoljne – istakla je Ikalović za N1.

Iako često govorimo da nam je zdravlje najvažnije, ljekari i predstavnici NVO naglašavaju da su statistički podaci porazni. U BiH od karcinoma godišnje u proseku oboli blizu 10.000 ljudi, na području RS oko 5.000, a bitku za život izgubi oko 50 odsto oboljelih.

Stručni tim ljekara Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka prije nekoliko dana pacijentkinji je izvadio tumor od 31 kilogram i ona se uspješno oporavlja, o čemu je pisao i „EuroBlic”.

Situaciju dodatno komplikuje i Zakon o javnim nabavkama lijekova, koji propisuje da se do njih dolazi tenderom. Između raspisivanja tendera i nabavke je vrijeme koje oboljeli nemaju. Ovakav put do lijeka prolaze jedino pacijenti u BiH i Moldaviji.

– Menadžment zdravstevnih ustanova na razne načine se dovijavaju da nabave manje količine da premoste te poteškoće. Mi smo takvo tržište gdje nisu velike količine i gdje svjetske kompanije ne iskazuju preterani interes da se i pojavljuju ovde na tenderima – istakao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Republike Srpske.

(blic.rs)