Politika 06.02.2016.

Saveza za promjene: Dodik da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji

ČITANJE: 2 minute
savez za promjene
Savez za promjene pozvao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jer je prihvatanje amandmana kojima se utvrđuje struktura zaposlenih u MUP-u Republike Srpske prema popisu stanovništva iz 1991. godine, kako kažu, najveći udarac na MUP od njegovog osnivanja.

-Sve što je postignuto zaštitom policije i MUP-a u reformi policije i pod teškim pritiskom Pedija Ešdauna sada je dovedeno u pitanje jer će u mnogim policijskim stanicama Srbi postati manjina- saopšteno je iz Saveza za promjene.
U Savezu za promjene tvrde da se nakon ovoga mogu očekivati dalje reforme policije, javne uprave, lokalne samouprave i gubljenje nadležnosti Srpske.

Iz Saveza navode da će u slučaju da predsjednik Republike Srpske potpiše ukaz o proglašenju zakona o policiji i unutrašnjim poslovima preuzeti glavnu odgovornost za, kako navode, uništenje MUP-a Srpske i izdaju nacionalnih interesa Srba.

Savez za promjene ocijenio je da je nedopustivo da predsjednik Srpske “pravi tajne dogovore” sa Koalicijom “Domovina”, što je potvrdio šef kluba te koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mihnet Okić, čiji su, kako navode, izvođači članovi skupštinskih komisija Nedeljko Čubrilović, Dušica Savić, Nada Tešanović i Nenad Stevandić, a kojima se reformiše MUP na način na kakav to nije pošlo za rukom ni bivšem visokom predstavniku Pediju Ešdaunu.

-Neuspjeli pokušaj pravdanja ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača predstavlja krajnje licemjerje. Neodgovorna je i infantilna njegova tvrdnja da se neće primjenjivati Zakon i da se Zakonom o radu i sistematizacijom radnih mjesta u MUP-u može izbjeći zapošljavanje po popisu iz 1991. godine- navodi se u saopštenju.

Savez za promjene smatra da umjesto branjenja neodbranjivog, ministar unutrašnjih poslova “zbog nacionalne izdaje treba da podnese ostavku”.

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske za usklađivanje zakona, propisa i akata prihvatila je u utorak, 2. februara, pet amandmana Kluba Bošnjaka koji se odnose na nacionalnu zastupljenost u MUP-u Srpske po popisu iz 1991. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je ranije da su prihvaćeni amandmani Kluba Bošnjaka dio Ustava Republike Srpske.

Lukač je rekao i da je priča opozicije o nacionalnoj izdaji Srba, zbog usvajanja amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, “politikanstvo takozvanog Saveza za promjene i njihova želja da se sakrija izdaja interesa Srpske u Sarajevu”.

(Agencije)