Vijesti 05.07.2022.

SAVIĆ: Firma “Cinema Tower” dobila sve potrebne građevinske dozvole, žalbe građana više ne važe

ČITANJE: 3 minute

Direktor građevinskog preduzeća „Cinema Tower“, koje izvodi radove na lokaciji gdje se nalazilo nekadašnje kino Kozara, Vedran Savić kaže da je firma dobila sve potrebne građevinske dozvole, te da žalbe građana više ne važe.

„Tužbe neće da uspore radove. Naše dozvole su usvojene i konačne. Tužbe može da podnese svako za svašta, neke su opravdane a neke ne. Radovi su počeli, a građevinska dozvola je odavno izdata. Gradu smo platili 2.650.000 KM za tu građevinsku dozvolu. Ovim odugovlačenjem sve vrijeme trpimo dodatno štetu. Linijom manjeg otpora pokušavamo da uđemo u radove, dajući vremena svima da se upoznaju sa projektom“, kaže Savić.

Ističe da građani nemaju razloga za negodovanje, jer je u pitanju objekat koji je društveno koristan. Dodao je da će se zbog izgradnje pristupne saobraćajnice posjeći jedno drvo iz Aleje, a zauzvrat zasaditi još 30 novih sadnica.

„Rješava se sigurnost saobraćaja, razdvajanje kolodvorskih i pješačkih površina i izlazak stanara iz zgrada, problemi zelenila i kretanje invalida. Žao mi je što se o ovom govori kao o problemu. Ovo je izuzetno društveno koristan, odgovoran i potreban projekat. Sve što su sada mane, će se razvojem projekta pretvoriti u prednosti. Ovo treba posmatrati kao rješenje problema. Ova zona ruiniranosti, devastacije i neprohodnosti, koja ne pripada samo stanovnicima bloka, več svim građanima i turistima koji dolaze u Grad, treba preporoditi kreiranjem sadržaja koji će je probuditi iz uspavanosti“, napominje direktor „Cinema Tower“.

Savić kaže da investitori više ne planiraju da se sastaju sa stanarima, jer su svoj projekat već uveliko prezentovali.

„Kompletan Regulacioni plan, kada je donesen, je prošao kroz sve propisane procedure. Građani su na nekoliko javnih rasprava imali pravo da učestvuju i daju sugestije. Mi smo u razgovoru sa prethodnim predstavnicima, jer ovo su već peti ili šesti predstavnici stanara sa kojima razgovaramo, usvojili neke sugestije. Taman kad napravimo određene ustupke pojave se neki novi koji optužuju stare stanare i tako u krug. Mi smo imali situaciju da je prethodno to bila neformalna komisija koja je vodila razgovore sa Gradom po pitanju izrade ovog objekta, i razgovarali su i sa nama. Mi smo uspjeli da im otklonimo neke kontroverze koji su imali. Ono što smo smatrali da je moguće usvojiti, usvojili smo. Napravili smo ustupke i izmijenili arhitektonski izražaj. Smanjili smo površinu parternog zauzimanja objekta sa 2.000 kvadrata na 700 kvadrata. Smatrali smo da smo postigli kompromis. Plan je prezentovan stanarima“, kaže on.

Napominje da je investitor uradio projekat u saglasnosti sa predstavnicima grada Banjaluka, te da će građani dobiti objekat sa čijim izgledom se mogu ponositi.

„Ovaj blok je zarobljen za druge građane Banjaluke i treba ga otvoriti. Mi smo željeli da uz pažljiv odabir gabarita i oblika objekta što više rastvorimo prostor. Da napravimo par hiljada kvadrata parternog uređenja, koji se daje na korištenje svim građanima. Takođe, da se formiraju nove zone okupljanja i pravci kretanja, kao i da se kroz taj poseban arhitektonski izražaj napravi jedan prostor koji će od nebrušenog dijamanta postati dragulj za ponos. Toliko smo se posvetili da napravimo objekat koji će postati arhitektonska i urbanistička odrednica Grada Banjaluka i ponos za decenije koje dolaze“, kaže Savić, prenosi mondo.ba.

Oznake: Vedran Savić