Vijesti 10.03.2016.

Savić: Neće biti velikih poplava u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
poplave
Pomoćnik direktora Javne ustanove “Vode Srpske” Slaviša Savić izrazio je očekivanje da na području Republike Srpske neće biti velikih poplava kao u prethodnom periodu s obzirom na stanje vodostaja i najavljeni intenzitet padavina.

-Najveće padavine izgleda su ovog puta zaobišle Republiku Srpsku i BiH. U narednom periodu ne očekuje se takav intenzitet padavina da bi mogao prouzrokovati obilne poplave u Srpskoj- rekao je Savić Srni.

On je naveo da je rijeka Drina od juče do danas u donjem toku u opadanju do 50 centimetara, ali da se očekuje određeni porast s obzirom na najavljene padavine.

-U skladu sa tim preduzeli smo određene mjere, jer je najugroženije područje bijeljinskog naselja Amajlije i okolna sela. Preduzeće ‘Bijeljina put’ izvodi radove izgradnjom privremenog nasipa s ciljem zatvaranja rukavaca kako Drina ne bi ponovo poplavila Amajlije- pojasnio je Savić.

On je rekao da je na rijeci Savi na potezu od Rače do Gradiške uvedeno redovno stanje odbrane od poplava, dok je u Gradišci trenutno stanje vanredne odbrane od poplava. Savić je napomenuo da su svi nasipi na rijeci Savi na mjestima gdje su bili oštećeni u prethodne dvije godine rekonstruisani, ističući da su područja koja su zaštićena savskim nasipom sa visokim nivoom pouzdanosti zaštićena.

-Vodostaj rijeke Save trenutno stagnira ili blago raste, zbog čega ne očekujemo da će doći do prelijevanja nasipa i ugrožavanja naselja koje ona štite- istakao je on.

Savić nije isključio mogućnost da se Sava izlije na mjestima gdje ne postoje zaštitni objekti, koja su praktično izgrađena u riječnom koritu. Kada je riječ o rijeci Drini, on je rekao da nije izgrađen lijevi drinski nasip pored Semberije, već samo tri do četiri kilometra pored sela Balatun koji je zaštićen.

-Trenutno je u izradi glavni projekat lijevog drinskog nasipa u dužini od 30 kilometara od naselja Glavičice do Balatuna za šta je obezbijeđeno 13 miliona američkih dolara od Svjetske banke, dok se početak izgradnje ovog nasipa očekuje naredne godine- naglasio je Savić.

(Agencije)