Politika 22.12.2015.

Savić: Neke važnije pozicije zadržane, neke povećane

ČITANJE: 1 minuta
narodna_skupstina
Poslanik SNSD-a Dušica Savić ocijenila je da je dobro što su u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za narednu godinu i u ovim složenim finansijskim prilikama zadržane neke važne budžetske pozicije, a neke su i povećane u odnosu na ovogodišnja sredstva.

Savićeva je, tokom skupštinske rasprave, rekla da će poslanici SNSD-a predložiti i određeni broj amandmana, navodeći jedan od njih koji se odnosi na to da doznake za povratak u Federaciju BiH budu povećane u odnosu na predloženi nivo.

Ona je navela da se jedan od amandmana odnosi i na povećanje sredstava od predviđenih za Fond treće i četvrto djete, povećanje transfera malim i nerazvijenim opštinama, povećanje sredstava za nacionalne parkove “Sutjeska” i “Kozara”.

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić izrazio je nezadovoljstvo predviđenim iznosom sredstava za povratak na područje Srpske. On je naveo da Federacija BiH izdvaja mnogo više sredstava za povratak Srba u taj entitet, kao i da izdvaja više sredstava za povratak Bošnjaka i Hrvata u Srpsku nego Republika Srpska.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević rekao je da je ponuđeni budžet za narednu godinu po strukturi izrazito potrošački i ne daje neku nadu da će se promijeniti dosadašnja praksa kada je je riječ o odnosu prema privredi, zapošljavanju, resursima.

Planinčević smatra da nisu predviđena dovoljna sredstva za Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, a manja sredstva, između ostalog, predviđena su i za Civilnu zaštitu, za osnovne i srednje škole.

(Agencije)