Vijesti 26.06.2022.

Savić (SPS) na obilježavanju “Bitke za koridor”: Ovdje se stvarala Srpska

ČITANJE: 1 minuta

Član Glavnog odbora Socijalističke partije Srpske, Nikola Savić, prisustvovao je obilježavanju 30 godina od Bitke za koridor u Potpolju kod Modriče, na mjestu gdje su se spojile jedinice istočno-bosanskog i Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. Susret jedinica sa istoka i zapada Srpske desio se 26. juna oko 16 časova a spajanjem jedinica dva korpusa prekinuta je 42 dana duga vazdušno-kopnena blokada oko milion i po Srba.

– Bitka za koridor je priča o junacima našeg doba, mnogi od njih žive i danas među nama a životima najboljih plaćena je velika cijena za deblokadu stanovništva i uspostavljanje koridora života. Na koridoru se stvarala Republika Srpska i zato su za nas borci vojske Republike Srpske i njihove porodice istinski stvaraoci Srpske. Dužni smo da pamtimo i da obilježavamo ovaj dan kao vječni podsjetnik na one koji s položili živote za slobodu naroda, za pravo na život i za priliku da u miru gradimo našu Republiku Srpsku – poručio je Savić.

U operaciji proboja Koridora poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok ih je 1.129 ranjeno.

(A. S.)