Sport 22.07.2021.

SAVIĆ: Ženskom rukometnom klubu Borac neophodna pomoć institucija

ČITANJE: 4 minute

Iza rukometašica Borca je najuspješnija sezona u istoriji kluba, a ispred novi izazovi koji zahtijevaju još posvećeniji rad, red i disciplinu, ali i veća ulaganja kako bi “osice” sačuvale trofeje osvojene ove godine i dostojno predstavile klub u Evropi poslije devet godina.

Obično se kaže da je lakše stići do vrha nego ostati na njemu, pa se alfa i omega kluba Darko Savić trudi da što prije popuni rupe u budžetu kako bi Banjalučanke novu takmičarsku sezonu dočekale potpuno spremne. Razgovori sa sponzorima imaju polovičan uspjeh, neki su voljni da pomognu, neki se “vade” na fleke virusa korona, pa je pomoć institucija neophodna, piše Glas Srpske.

– Mislim da smo jedan od rijetkih klubova koji pokušava da pronađe što više sponzora i trudi se oko njih, nastojeći na neki način da opravdamo sve što su nam dali. Ali i to ide jako teško. Od predstavnika vlasti dobili smo obećanje da će nam pomoći i vjerujem da hoće, ali nam je novac potreban što prije. Teško je da nešto planirate praznih džepova, tek kada imate novac, onda znate čime raspolažete i isplanirate dinamiku trošenja – rekao je Darko Savić, direktor ŽRK Borac.

Upravo iz tih razloga period pred start sezone je vrlo osjetljiv, pa se direktor Banjalučanki nada skoroj realizaciji obećane podrške.

– Sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta imamo jako korektnu saradnju i obećana sredstva sigurno ćemo dobiti kao i do sada, ali je problem rok. Imamo obećanje srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da će nam pomoći u okviru svojih mogućnosti, a nadamo se i podršci predsjednice Srpske Željke Cvijanović. Uvijek hoću da istaknem da smo ponos Srpske jer godinama nikom nismo dali povod za ružnu vijest o nama. Svi koji nam pomažu mogu punih usta da kažu da su naši partneri – kazao je Savić.

Šest trofeja u prethodnoj godini, prvenstvo i Kup BiH, dva trofeja Kupa Srpske, te juniorska titula Srpske i BiH ipak nisu bili dovoljni da ovaj kolektiv bude primljen u banjalučku Gradsku upravu.

– Grad je ispoštovao oni što smo dobili po pravilniku, ali su to jako mala sredstva, koja nisu ni deset odsto od potrebnog budžeta. U nekim lokalnim zajednicama grad finansira i po 70 odsto budžeta klubova… Ipak, više nas boli što nismo dobili bar čestitku. Tražili smo prijem, ali su nam rekli da gradonačelnik nema vremena i na tome se završilo. Vidim da su svi drugi koji su napravili uspjeh ugošćeni, pa ne znam zašto mi nismo… Ne bih volio da klub postane moneta za političko potkusurivanje jer pošteno radimo i nijednim svojim gestom to nismo izazvali – rekao je Savić.

Banjalučanke će u drugom kolu EHF kupa snage odmjeriti sa slovačkom Dunajskom Stredom.

– Ne znamo mnogo o njima, osim što znamo da igraju MOL ligu u kojoj se takmiče timovi iz Češke i Slovačke, a od naredne sezone i Poljske. U fokusu su nam pripreme, koje počinju 2. avgusta, jer smo već formirali tim. Darjana Vukliš je otišla u Tursku, ali smo doveli Kristinu Milićević, koja ima dosta iskustva. Pojačale su nas Slađana Andrić i Lana Lončar i to je to kada je u pitanju slaganje igračkog mozaika. Trener Rade Unčanin je prošle sezone odradio sjajan posao i zaslužio sve čestitke, ne sumnjamo da će i naredne učiniti isto – kazao je Savić.

Pošten, ali strog otac

“Osice” su u posljednje tri godine postale sinonim za porodičnu atmosferu koja vlada u klubu, a dobar dio zasluga ide na račun Savića.

– Na djevojke gledam kao na kćerke. Trudimo se da budem dobri, ali strogi. Zaista mi je stalo da ženski rukomet podignemo na viši nivo, pa svaki mjesec zavučem ruku u svoj džep kako bi djevojke imale sve što im je potrebno. Uvijek se sjetim riječi pokojnog Brace Pavlišina koji je ponavljao da djevojčice uči da plešu i pjevaju, a tek onda da igraju rukomet – rekao je Savić.

(SB)

Oznake: ŽRK Borac