Svijet 24.06.2024.

Savjet EU usvojio 14. paket sankcija prema Rusiji

ČITANJE: 1 minuta

Savjet EU usvojio je danas na sastanku u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mjere prema onima koji krše sankcije uvedene prema Moskvi i koje su usmjerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mjere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mjere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su sankcije Brisela već značajno oslabile rusku ekonomiju i, kako je naveo, spriječile Putina da ostvari svoje planove da uništi Ukrajinu.

– 14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče ruske zločinačke aktivnosti protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mjere EU – naveo je Borelj.