Svijet 29.01.2021.

SAVJET EVROPE: Vakcine moraju biti dostupne svima, niko ne smije da bude diskriminisan ako je ne primi

ČITANJE: 1 minuta

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o vakcinama protiv bolesti kovid 19 u kojoj se ističe da vakcine moraju biti javno dobro na globalnom nivou i da imunizacija mora biti dostupna svima i svuda.

U dokumentu se posebno naglašava da je u svim državama važno informisati građane da vakcinacija nije obavezna i da ni na koga ne sme biti vršen politički ili društveni pritisak da se vakcinišu, ukoliko to sami ne žele, prenosi nova.rs.

Dodaje se i da treba obezbediti da niko ne bude diskriminisan ukoliko nije primio vakcinu, bilo da iz zdravstvenih razloga nije smeo da je primi ili nije želeo.

Važno je i preduzeti efikasne mere na vreme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u vezi sa vakcinom protiv virusa korona, kao i transparento informisanje o bezbednosti vakcine i mogućih neželjenih reakcija, stoji u Rezoluciji.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope se u dokumentu zalaže za pravednu i pravovremenu raspodelu vakcina, posebno vodeći računa o rizičnim grupama, kao i za nesmetan rad regulatornih tela koje treba da ispitaju i verifikuju vakcine, dodajući da je saradnja među državama izuzetna važna.

Ističe se i da su naučnici koji su kreirali vakcinu protiv virusa korona u rekordnom roku učinili neverovatnu stvar.

(SB)

Oznake: Savjet Evrope