Magazin 09.12.2015.

Savjet frizera: Izborite se sa zimskim nevoljama s kosom

ČITANJE: 2 minute
Njega kose zimi
Iako su i zimski i ljetnji periodi teški za održavanje kose i frizure reklo bi se da je zimski malo lakši i ostavlja više prostora da uz malo truda kvalitet kose i forma frizure ostanu odlični u hladnim danima.

Ovaj tekst je priprema za ove dane i probleme koje ćete imati sa kosom kao i mogući način da ih se oslobodite. Mnogi klijenti se zimi u salonu žale na umršenu kosu pogotovo na vratnom dijelu.

Ovo nastaje uglavnom zbog šalova i kragni u kombinaciji sa neredovnim češljanjem kose, a kada se problem zapostavi nerijetko se rješava upotrebom makaza. Da bi ovo izbjegli dnevno očešljajte kosu sa posebnim naglaskom na ovu sekciju kose i trudite se da vam šalovi i kragne budu od što nježnijeg materijala.

Kape su te koje nam kvare formu frizure, a ujedno čuvaju kosu od hladnoće i vjetra koji je isušuju. Trudite se da kapu ( koja takođe treba da bude od što nježnijeg materijala) stavite tako da ne slijepite fizuru, a ujedno da sva kosa bude pod kapom odnosno van hladnoće ( izbacite najljepši pramen van kape kao modni detalj ), a kad skinete kapu prođite rukom kroz kosu i protresite je da povratite volumen frizure. Koristite hidratantne šampone, kondicionere i maske kao protivtežu hladnom vremenu.

Isušivanje kose često prati i isušivanje skalpa i pojačana perut. Trudite se da što manje češete skalp jer podižete još veću količinu peruti i nabavite šampon protiv peruti, ali se oko ove nabavke malo potrudite i raspitajte se koji je od ovih šampona nježan prema kosi i koži i koji djeluje smirujuće na skalp.

Isušena kosa ujedno znači i isušenu boju kose. Nemojte čekati proljeće da obnovite boju kose- uz jedan dobro urađen preliv ili nanošenjem sjaja kosa će povratiti izgled, a ukoliko se ovaj tretman uradi sa kvalitenim-njegujućim preparatima onda se kosi vraća i elastičnost pa su efektu zime uveliko neutralisani u samo jednom dahu.

(Miloš Fijatović, frizer)