Politika 16.09.2015.

Savjet ministara: 10 miliona KM za 50 savjetnika, najveća plata za Kostadina Vasića

ČITANJE: 3 minute

savjet ministaraU devet ministarstava Savjeta ministara BiH te u Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta Denisa Zvizdića, angažovano je oko 50 savjetnika. Za četiri godine građani će za njihove usluge platiti oko 10 miliona KM.

Prosječna neto plata koju imaju savjetnici je oko 2.000 KM, a mnogi koriste i druge pogodnosti pa mjesečno naplaćuju u prosjeku oko 2.500 KM. Samo za plate 50 savjetnika mjesečno je potrebno izdvojiti oko 200.000 KM.

U kabinetu predsjedavajuće Vijeća ministara Denisa Zvizdića zaposleno je ukupno pet savjetnika i to Nerimana Rifatbegović, Đanela Zećo, Amela Mulavdić, Suad Zeljković i Mehmedalija Hadžović. Neto plate savjetnika u Zvizdićevom kabinetu kreću se od 2.215 KM do 2.472 KM. Pored naknade za prevoz i topli obrok, savjetnicima se priznaje i 60 KM na ime troškova mobilnog telefona.

U kabinetu ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac zaposlena su četiri savjetnika (Nina Mišković, Kemo Sarač, Ševket Hafizović i Dalida Međedović). Neto plate se kreću od 1.862 KM do 2.204 KM, uz pripadajuće ostale prinadležnosti.

U Ministarstvu civilnih poslova na čijem je čelu Adil Osmanović angažirano je šest savjetnika (Ivica Šarić, Šaban Sivić, Damir Šišić, Jovica Radulović, Nebojša Švraka). Plate osoba koje savjetuju Adila Osmanovića kreću se od 1.730 KM do 2.236 KM. Svi savjetnici osim Ivice Šarića imaju pravo i na naknadu za odvojeni život u iznosu od 300 KM, te naknadu za prevoz i topli obrok.

Ministra finansija Vjekoslava Bevandu savjetuje pet savjetnika (Saša Marić, Eugen Šušak, Mario Živković, Jelena Brkić, Boris Raić). Njihove plate kreću se od 1.688 KM do 2.140 KM, a svi osim Marija Živkovića ostvaruju pravo na naknadu za smještaj u iznosu od 400 KM. Također, svi savjetnici ostvaruju nakandu i za odvojeni život u iznosu od 300 KM, te imaju priznate troškove mobilnog telefona do 60 KM.

Ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš savjetuje Marija Zelenika a njena plata mjesečno iznosi 1.882 KM. Uz ostale prinadležnosti mjesečno napalti 2.883 KM. Ministricu Pendeš je sve do prije nekoliko dana savjetovao i Ivo Miro Jović i za svoje uslue naplaćivao oko 2.800 KM.

Tu su još i Vladislav Babić koji je savjetnik u kabinetu zamjenika ministra za upravljanje resursima. On mjesečno naplati 2.017 KM. Kostadin Vasić također obavlja funkciju savjetnik u Kabinetu zamjenika ministra za upravljanje resursima i mjesečno naplati 3.205 KM.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa anažovano je pet savjetnika (Mira Mihajlović, Neđo Kapetina, Savo Krunić, Nikola Perišić i Vanja Bjelica-Prutina). U Kabinetu zamjenika ministra kao savetnici angažovani su Ljiljana Lovrić i Josipa Marinić. Njihove plaće iznose od 1.688 KM do 2.164 KM. Nikola Perišić i Josip Marinić mjesečno inkasiraju i 700 KM na ime odvojenog života i smještaja.

U Ministarstvu prometa i komunikacija angažovana su četiri savjetnika (Vanja Filipović, Besim Mehmedić, Ismar Dervišević, Vlatko Glavaš). Njihove plate iznose od 1.705 KM do 2.162 KM. Dervišević i Glavaš mjesečno imaju pravo i na naknadu od 700 KM za odvojeni život i smještaj. Besim Mehmedić, kao predsjedavajući Vijeća BHANSA, ima pravo na mjesečnu naknadu od 900 KM.

Ministra inostranih poslova Igora Crnadka savjetuje pet osoba (Predrag Dokić, Biljana Jošić-Bajić, Dragiša Delić, Sanja Babić i Aleksandar Golijanin). Njihove plate mjesečno iznose između 1.746 KM i 2.286 KM. Babić i Bajić imaju pravo i na naknadu za odvojeni život i troškove smještaja u iznosu od 700 KM.

Ministra bezbjednosti Dragana Mektića savjetuje šest savjetnika (Igor Golijanin, Mladenka Hrkalo, Mladen Vuksan, Bojan Cvijetić, Zlatko Miletić, Dušan Ostojić). Njegovog zamjenika savjetuje Zvonimir Banović i Ivana Veselčić. Njihove plaće kreću se od 1.773 KM do 2.204 KM. Vuksan, Ostojić, Banović i Veselčić imaju pravo i na naknadu za odvojeni život i troškove smještaja od 700 KM.

Josipa Grubešu savjetuju dvije osobe, ali njihova imena nisu dostavljena. Plata savjetnika-šefa kabineta iznosi 2.614 KM , dok drugi savjetnik ima plaću od 1.874 KM.

(Klix)