Politika 04.03.2016.

Savjet ministara BiH nije tražilo vraćanje “bijelog hljeba”

ČITANJE: 1 minuta
SAVJET
Nakon vijesti da je SM BiH navodno zatražilo vraćanje “bijelog hljeba”, stiglo je i saopštenje ove institucije na pojedine natpise u medijima.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

– S obzirom da su se u pojedinim medijima pojavile dezinformacije da Savjet ministara BiH, „dan nakon ukidanja bijelog hljeba traži njegovo vraćanje- istu želimo demantovati i dostavljamo vam stvarne činjenice.

Savjet ministara BiH je na 32. sjednici održanoj 19.11.2015.godine na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, utvrdilo Prijedlog nacrta Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i poslalo ga u redovnu proceduru.

Takav Prijedlog Zakona je, pored umanjenja niza naknada, predvidio vremensko smanjenje naknade za „bijeli hljeb sa 12 na 6 mjeseci.

Dakle, Prijedlog Zakona je upućen u parlamentarnu proceduru dva i po mjeseca prije usvajanja odluke u Domu naroda, a ne kako to tvrde pojedini mediji, dan poslije usvajanja.

U međuvremenu je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici održanoj 2.3.2016.godine usvojilo ukidanje naknade za „bijeli hljeb“.

Prema tome, Savjet ministara BiH nije, niti bi ikada tražilo vraćanje „bijelog hljeba“.

Naprotiv, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u potpunosti podržava prekjučerašnju odluku Doma naroda BiH o ukidanju „bijelog hljeba“ i ista će neizostavno, kroz dalju zakonsku proceduru biti ugrađena i postati dio konačnog teksta Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH”.

(N1)