Politika 04.03.2016.

Savjet ministara BiH predložilo da se političarima vrati “bijeli hljeb”

ČITANJE: 2 minute
prijedlog
Iako je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao ukidanje “bijelog hljeba”, Savjet ministara BiH u parlamentarnu proceduru uputilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po kojem bi izabranim zvaničnicima ponovo bilo omogućeno pravo na nezarađene plate po isteku mandata.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjasniće se o ovom prijedlogu na sjednici koja je zakazana za 17. mart.

U Prijedlogu Savjeta ministara BiH stoji da izabrane osobe i imenovani zvaničnici, nakon prestanka javne funkcije, imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uslov za penziju, a najduže šest mjeseci počevši od dana prestanka javne dužnosti.

Pod izabranim osobama i imenovanim zvaničnicima podrazumijevaju se članovi Predsjedništva BiH, poslanici i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjedavajući i ministri u Savjetu ministara BiH.

– Naknada ro osnovu navedenom u stavu (1) ovog člana obuhvata osnovnu platu sa dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose i u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast- stoji u Članu 17. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Protiv ukidanje “bijelog hljeba” na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu bili su poslanici Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS) i Zdenka Džambas (HDZ BiH).

prijedlog2

Što se tiče otpremnina za odlazak u penziju Prijedlogom Savjeta ministara BiH predviđeno je da zaposleni u instituciji Bosne i Hercegovine ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini svojih šest ostvarenih neto plaća, izuzimajući nagrade, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci iii šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije.

prijedlog3

Izuzetno od ovog člana, zaposleni u diplomatsko-konzularnim i vojno diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine ima pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u visini posljednjih šest neto plata, izuzimajući i nagrade, koje bi, za istu ili sličnu vrstu posla, ostvario u sjedištu Ministarstva inostranih poslova BiH odnosno sjedištu Ministarstva odbrane BiH ili šest prosječnih mjesečnih neto plata iz prethodne godine u Bosni i Hercegovini, ako je to za njega povoljnije.

– U slučaju razrješenja državnog službenika zbog prekobrojnosti, državni službenik ima pravo na otpremninu u iznosu od šest svojih neto rlaća, izuzimajući nagrade, a državni službenik s radnim stažom od najmanje 15 godina na otpremninu u iznosu od 12 svojih neto plaća, izuzimajući nagrade- stoji u Prijedlogu.

(Klix)