Vijesti 31.12.2020.

SAVJET MINISTARA DONIO ZAKLJUČAK: Migranti će privremeno biti smješteni na lokaciji “Bira”

ČITANJE: 2 minute

Savjet ministara donio je zaključak da migranti budu privremeno smješteni na lokaciju “Bira” u Bihaću, nakon što je na vanrednoj telefonskoj sjednici razmotrio aktuelnu migrantsku krizu u BiH s ciljem iznalaženja hitnih rješenja za smještaj migranata koji se trenutno nalaze na lokalitetu “Lipa”.

“Kako je lokaciju bivše fabrike `Bira` u Bihaću, Savjet ministara odlukom od 11. marta 2019. godine odredio kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata, Savjet ministara izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća da poštuju važeću odluku i bez odgađanja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju `Bira`”, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sjednici je donesena odluka kojom se odobrava 175.000 KM granta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Društvu Crvenog krsta BiH za izgradnju kapaciteta i opremanje hitnog operativnog centra u Sarajevu.

Riječ je o sredstvima koja je Ministarstvo obezbijedilo sa budžetske pozicije “nabavka materijala”, a ušteđeni novac će sada biti preusmjeren Društvu Crvenog krsta BiH s ciljem poboljšanja komunikacije i koordinacije u strukturi Društva.

Savjet ministara donio je odluku o izmjeni odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH, sa periodom realizacije 2016-2018. godine.

Na ovaj način produžen je rok za provođenje ovog projekta do 2022. godine.

Donesena je i odluka o izmjenama i dopuni odluke o odobravanju sredstava finansiranja i dinamike realizacije višegodišnjeg projekta Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH sa periodom realizacije 2016-2018. godine.

Sredstva od 3,3 miliona KM biće obezbijeđena prestrukturisanjem budžetskih sredstava iz ove godine, dok će 5.844.000 KM biti obezbijeđeno iz budžeta institucija BiH u periodu 2021- 2022. godina, do kada će se provoditi ovaj projekat.

Odobravanjem prestrukturisanja sredstava smanjiće se zahtjevi za obezbjeđenje dodatnih sredstava iz budžeta i omogućiti dalja modernizacija Oružanih snaga BiH, navodi se u saopštenju.

(Srna, foto: Klix.ba)