Politika 08.02.2021.

SAVJET MINISTARA: Nema konsenzusa za zabranu uvoza mesa iz EU, a ni nacrta budžeta

ČITANJE: 1 minuta

Savjet ministara, sa sedam glasova za i tri protiv, nije postigao konsenzus za donošenje odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Riječ je o mjerama koje je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10% plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10% plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso, prenosi Patria.

Za narednu sjednicu je prolongirano usvajanje odluke o Nacrtu budžeta institucija BiH. Do tada ministarstvo finansija treba da se očituje o primjedbama. Na narednoj sjednici ministri bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koja je danas razmotrena, a čija primjena zavisi od usvajanja budžeta institucija BiH.

Vijeće ministara danas je usvojilo Informaciju Direkcije za evropske integracije o 5. sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan, putem video linka, 25. 2. 2021. godine.

Na sjednici je usvojen Dokument za diskusiju, te je data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH za 5. sastanak Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, nakon što je Vijeće ministara BiH upoznat s nacrtom dnevnog reda za ovaj sastanak.

Predsjedavajući delegacije BiH u dijelu za visoki politički dijalog biće ministar pravde Josip Grubeša.

(SB)