Vijesti 08.07.2021.

SAVJET MINISTARA O DONACIJAMA: Danska nudi BiH 250.000, a Grčka 120.000 doza “AstraZenece”

ČITANJE: 1 minuta

Danska je ponudila BiH donaciju od 250.000 doza vakcina protiv virusa korona “Astra zeneka”, dok je Grčka ponudila 120.000 doza iste vakcine, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet ministara na jučerašnjoj sjednici donio Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje, te da je Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemalja za doniranje vakcina protiv Covid-19, prenosi Srpskainfo.

– S ciljem omogućavanja lakšeg i bržeg transporta doniranih vakcina, Ministarstvo bezbjednosti aktiviralo je Mehanizam civilne zaštite EU, putem Centra za koordinaciju odgovora u vanrednim situacijama – ERCC Evropske komisije – ističu iz ovog ministarstva.

Dodatno, Ministarstvo je putilo zahtjev za pomoć i NATO EADRCC centru.

Iz Ministarstva bezbjednosti dodaju da je mehanizam civilne zaštite EU dizajniran tako da pomoć bude dostavljena u najkraćem roku, te da brzina isporuke zavisi o zemlji koja pruža pomoć kao i blagovremene pripreme dokumentacije koja prati vakcine od strane zemlje pošiljaoca.

– Ministarstvo bezbjednosti ostaje posvećeno i nastaviće pružati podršku nadležnim institucijama u BiH u pomoći i zaštiti njenih građana – naglašeno je u saopštenju.

(SB)