Vijesti 02.07.2016.

Savjet roditelja učenika na Starčevici: Da se briše planirana stambena zgrada u dvorištu škole

ČITANJE: 3 minute

Izmjena regulacionog plana “Jug 3” za podnožje Starčevice kojom bi u budućnosti bila izbjegnuta mogućnost da stambena zgrada nikne u dvorištu Osnovne škole “Branko Radičević” biće na sjednici Skupštine grada 6. jula. Inicijativu za promjene uputio je Savjet roditelja učenika pomenute škole.

Direktor OŠ “Branko Radičević” Darija Mićić je rekla da bi se ukoliko Skupština grada donese odluku o izmjeni regulacionog plana dio zemljišta bio vraćen ovoj obrazovnoj ustanovi.

– Prema trenutnom regulacionom planu koji je usvojen 2005. godine na prostoru zapadno od škole planirana je izgradnja zgrade. Na inicijativu savjeta roditelja tražili smo da se taj problem riješi. Nismo željeli da dođemo u situaciju da eventualnim sprovođenjem tog dokumenta u praksi jednog dana dobijemo zgradu u našem dvorištu – kazala je Mićićeva.

S obzirom na to da ova škola ima preveliki broj učenika ali ne i dovoljno učionica Mićićeva je naglasila da bi usvajanjem izmjena regulacionog plana bila otvorena mogućnost da se u budućnosti dograde nove učionice ili sportski sadržaji.

– U planu jeste dogradnja i ona je potrebna ali kada će to biti moguće teško je reći. Za sada nemamo obavještenja iz Ministarstva prosvjete i kulture RS da postoji obezbijeđen novac za tu namjenu. Čak i ako u neko dogledno vrijeme ne dođe do proširenja kapaciteta škole naši učenici bar mogu biti sigurni da će imati dvorište sa zelenom površinom u kojem mogu provesti vrijeme u igri i druženju na velikom odmoru – kazala je Mićićeva.

I u Odjeljenju za društvene djelatnosti su objasnili da su izmjenom RP “Jug 3” željeli sačuvati zemljište kao bi ga škola mogla upotrijebiti za svoje potrebe.

Smatraju da je najbolje rješenje za rasterećenje ove škole izgradnja novog objekta u naselju Ada, čime bi se drastično smanjio broj djece.

U Ministarstvu prosvjete i kulture su rekli da u ovoj godini nisu predviđena sredstva za dogradnju OŠ “Branko Radičević”.

– Imamo zahtjeve za dogradnju objekta zbog velikog broja učenika ali i zahtjev građana Ade za izgradnju nove škole u tom naselju. U skladu sa mogućnostima i raspoloživim sredstvima, Ministarstvo će nastojati da podrži ovakve inicijative u saradnji sa Gradom – rekli su u resornom Ministarstvu.
Bez produženog boravka

U OŠ “Branko Radičević” će iduće školske godine zbog velikog broja učenika prostoriju predviđenu za produženi boravak đaka pretvoriti u učionicu. Kako je ranije objasnila direktor Darija Mićić to je bilo jedino rješenje jer su upisali 248 prvačića a u predmetnoj nastavi dobijaju jedno odjeljenje više.

– Starčevici i dijelovima grada koji gravitiraju našoj obrazovnoj ustanovi potrebna još jedna škola. Imamo više od 1.600 đaka i samo sa novim objektom može biti riješen problem – kazala je Mićićeva.

(Glas Srpske)