Politika 27.11.2022.

Savjet za zdravstvo SNSD-a održao predavanje: Dobra prevencija sprečava 50 odsto moždanih udara (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Moždani udar jedan je od najtežih oboljenja savremenog čovjeka zbog čega je veoma važna dobra prevencija, kojom se sprečava čak 50 odsto ovakvih bolesti, istaknuto je večeras u Banjaluci na predavanju o ovoj temi. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će se u zdravstvu Srpske u narednom periodu raditi mnogo na preventivnim aktivnostima, za šta je stvoren i zakonski okvir.

“Ministarstvo je usmjereno na osavremenjavanje funkcionisanja svih bolnica gdje je važno da ustanovimo mehanizam koji će podrazumijevati jak urgentni centar, jak poliklinički dio i jaku jednodnevnu, dvodnevnu uslugu za akutne bolnice”, rekao je Šeranić novinarima prije predavanja “Prevencija moždanog udara” koje je organizovao Savjet za zdravstvo Gradskog odbora SNSD-a.

On je dodao da Fond zdravstvenog osiguranja prati sekundarnu i tercijarnu prevenciju sa aspekta najsavremenijih lijekova, prije svega u liječenju hiperholesterolemija i hipertenzija, odnosno visokog pritiska i povećanja masnoća u krvi.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da se, nažalost, smanjila starosna granica i do 35 godina kada je riječ o pacijentima koji su imali moždani udar.

“Patološke promjene na krvnim sudovima vrata i galve glavni su uzročnik nastanka moždanog udara. Želimo da djelujemo preventivno i večeras ćemo zakazati besplatan ultrazvučni pregled za hiljadu penzionera”, istakao je Đajić.

On je dodao da UKC prati trendove svjetskih i evropskih zdravstvenih ustanova, da ima dobru opremu i neurologije i da ova zdravstvena ustanova može da radi i prevenciju i liječenje moždanog udara.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo banjalučkog SNSD-a Zoran Aleksić rekao je da je predavanje o moždanom udaru samo jedna u nizu aktivnosti ovog savjeta, te da uskoro organizuju i predavanje iz oblasti pulmologije.

“Želimo širu populaciju da upoznamo kako da se bore sa raznim bolestima. Obaveza nam je da preventivno djelujemo i upoznamo građane na koji način mogu sami sebe da zaštite”, rekao je Aleksić.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto nije prihvatio prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da obavlja samo jednu funkciju, Đajić je rekao da ga je za poslanika birao narod i ne želi da iznevjeri one koji vjeruju da će se u Narodnoj skupštini dobro boriti za interese Srpske.

Đajić je naglasio da je za generalnog direktora UKC-a izabran na konkursu, u skladu sa zakonom, te da ne bi bilo korektno da tek tako odustane od ovog mjesta s obzirom da je u proteklom periodu mnogo uradio na unapređenju ove ustanove, ali da neće imati problem da prihvati takvu inicijativu ako ona bude zakonski predviđena.

(Z.M/Srna)