Magazin 27.10.2015.

Savjeti koji će vam pomoći da uštedite na gorivu

ČITANJE: 2 minute
gorivo
Većina stručnjaka za četvorotočkaše se složila da ukoliko se pridržavate ovih 10 zapovjesti, nećete se više ogriješiti o svoj džep.

1. Ne sipaj nikada do vrha!

Onog trenutka kada punilica za benzin klikne i prestane da sipa gorivo u rezervoar, vaš je automobil dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervar sigurno bio pun. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvori poklopac od rezervoara!

Benzin će izvjetreti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje u vazduh ode i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

3. Parkiraj svog ljubimca u garaži!

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim ljeti. Na taj način nećeš trošti gorivo na grijanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćeš ljeti morati da pališ klimu baš svaki put kada sjedneš u auto.

4. Drž` se hlada!

Inače, kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga grije, zbog vrućine ispari i znatna količina goriva.

5. Napumpaj gume!

Izbalansiraj gume. Neizbalansirane gume, koje imaju  nejednak, slabi pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak povećavaju potrošnju goriva za čak 15 posto.

6. Jednom mjesečno provjeri pritisak u gumama.

Pritisak u gumama treba izmjeriti kada su one hladne. Idealno je vijreme, odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

7. Održavaj motor.

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svjećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

8. Zamjeni filtere za vazduh.

Pripazite na filtere za vazduh motora. Kada se na njima nakupi lišće, bube i druga prljavština, potrebno je da se zamjene, jer guše motor. Uredni filteri mogu vam uštedeti i do 10 odsto goriva. Svaki put kada mijenjate ulje, bilo bi dobro da promjenite i filtere. Otprilike, svaka tri mjeseca.

9. Koristi kvalitetno ulje.

Upotrebljavaš li ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možeš uštedeti 1 do 2 odsto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedi na održavanju.

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavaš.

(Net.hr)