Magazin 01.03.2019.

SAVJETI USPJEŠNE BANJALUČANKE: 10 pobjedničkih caka kako da briljirate na razgovoru za posao

ČITANJE: 6 minuta

Ako imate zakazan intervju, ili želite da ga zakažete, evo top savjeta kako da briljirate na putu do željenog posla.

Ambiciozna Miona Graorac iz Banjaluke, master ekonomije, specijalista za aktuarstvo i osiguranje i jedna od “zlatnih Banjalučanki”, na svom Fejsbuk profilu do tančina je pojasnila budućim kanidatima šta sve mogu očekivati na intervjuu za posao, jer i sama ima velikog iskustva.

Ona je četiri puta bila na razgovorima i sva četiri puta je dobila posao. Trenutno radi u Austriji, u osiguravajućoj kući koja je lider na tržištu. Evo i njenih top prijedloga:

Pročitajte sve o toj firmi. Nađite neki zvaničan izvještaj o poslovanju. Šta oni to rade? Gdje sve rade? Koliko im je promet, dobit, gubitak? Ako već znate sa kim ćete imati intervju, proguglajte osobu. Lakše je kad zamislite osobu pred sobom.

Obucite se poslovno. Ponesite rokovnik i olovku. Na intervjuu i vi dobijate informacije sa druge strane, a ne samo oni o vama. Zapišite, da bar izgleda da slušate sa interesovanjem.

Nemojte da kasnite. Dođite 10 minuta ranije, da ne budete zadihani i znojavi. Ako prvi put idete na tu lokaciju, probajte da dođete neki dan ranije, da vidite gdje je ulaz i izbjegnete lutanje.

Prođite u glavi sva moguća pitanja i imajte spremne odgovore. Nemojte da vas zateknu nespremne. Boljom pripremom redukujete tremu, stres i neizvjesnost.

Svaki put sam prošla kroz isto. Ista pitanja, ista struktura. Ima nekih razlika, ali generalno, možete jako dobro da se pripremite unaprijed.

Savjeti:

1. CV
Najčešće će ispitivač imati vaš CV pred sobom. Zapravo, uvijek. Ono što ste napisali, moraćete malo detaljnije da objasnite. Zato, bolje se sjetite šta ste napisali jer treba da stanete iza toga. Budite iskreni o svojim mogućnostima, ali ne i preskromni. Ne govorite o onom što ne znate. Ti ljudi preko puta vas taj posao sigurno znaju bolje nego vi. Ne možete njih da folirate. Uhvatiće vas u laži i za vas je gotovo. Ako nemate baš veliko iskustvo, recite da ste tu da radite i da popunite rupe u znanju. A vaš rad će kasnije govoriti sam za sebe. Potrudite se da, ukoliko dobijete posao, to i opravdate. Svakako imate probni rad. Nista vam ne znači da dobijete posao koji ćete nešto kasnije izgubiti.

2. RADNO ISKUSTVO

Ukratko se predstavite. Ko ste, šta ste. Odakle ste. Treba da ukratko prođete kroz svoj CV. To možete i kući da nabubate, a da ne morate na licu mjesta da se prisjećate. Koja su vam konkretno bila zaduženja. Na koji način radite to što radite. Budite spremni da sada svaku od onih 5-6 rečenica i podrobnije obrazložite. Kako ste i šta radili. Usmjeravaće vas potpitanjima.

3. ZAŠTO ODLAZITE IZ PRETHODNE FIRME

Uvijek, uvijek, uvijek će vas to pitati. Ma kakva vaša iskustva i razlozi bili, nikada ne pričajte loše o prethodnom poslodavcu. Ni sad ni za godinu, ni za pet. Na kraju krajeva, ne govorimo o privatnom odnosu, već o poslovnom. To je bio posao, idete dalje. Svako iskustvo je dobro iskustvo. Vi niste ogorčena osoba, već osoba željna posla i novih izazova. Spomenite ako ste imali fine odnose sa poslodavcem, šta ste sve naučili, ali i da vam je vrijeme da u karijeri napravite iskorak i usmjerite se u pravcu koji vam baš ta nova firma nudi.

4. ŠTA OČEKUJETE OD NOVOG POSLODAVCA

Nije ovo ni malo naivno pitanje. Zaista, razmislite na tu temu, a da nije vezano za platu. Ja sam uvijek za jasno definisane poslove. Adekvatan prijem novih zaduženja. Podrška u procesu učenja. Usavršavanje u tome i tome.

5. ŠTA BISTE ŽELJELI DA RADITE

Odgovoriti sa “ne znam” ili “bilo šta” je najgore. Morate tačno da znate koje mogućnosti postoje. Koji su bili oni malo bolji konkursi na koje još niste bili spremni da se prijavite? Šta oni traže? E, pa želite da naučite to, to i to. Da kroz neko vrijeme budete to, to i to. Ili ukoliko još ne znate, recite da ćete vremenom saznati šta je to sve što vam se nudi, te da očekujete njihovu pomoć da zajedno odredite pravac u kome ste najbolji i savjet u kojoj oblasti treba da se usavršavate.

6. GDJE SE VIDITE ZA PAR GODINA

Trik pitanje. Morate da imate cilj. Ne smijete baš da letite na direktorovo radno mjesto, ali ni da djelujete nezainteresovano. Nađite sredinu. Vidite se sa usavršenim engleskim/njemačkim. Naučili ste da radite sa tim i tim. Firma vam je omogućila usavršavanje iz oblasti u kojima ste trenutno tanki. Kada govorite, više govorite o vašim ličnim karakteristikama i sposobnostima, kako želite da ih usavršite, a ne o karijernim opcijama. To je uvijek mač sa dvije oštrice, a ovako ne možete da pogriješite. Ako vas ponovo pitaju da odgovorite na ovo pitanje, a vezano za karijeru u firmi, vratite se na 6. i recite da će vam trebati njihova podrška i iskustvo da zajedno odredite ciljeve prema vašim karakteristikama. To vam je siguran poen.

7. OČEKIVANA PLATA

Trik pitanje. Dobro se raspitajte kakve su plate na tržištu za ta radna mjesta. Ne treba da ciljate ni preko ni ispod. Pripremite se. Izlaganje počnite sa time da ste svjesni da je prosječna plata za tu poziciju tolika i tolika, te da vam plata neće biti odlučujući faktor u odluči da li da posao prihvatite ili ne. Vama treba šansa, a njima radnik. Svjesni ste da vam fali to, to i to, ili da nemate baš sve sto se trenutno traži, i da zato nije ni pošteno da postavljate veće ili u tom trenutku nerealne zahtjeve. Ali da ste takođe uvjereni da će firma u doglednoj budućnosti da vas vrednuje u skladu sa vašim doprinosom, koji će se svakako pokazati u probnom roku.

8. OTKAZNI ROK

To valjda znate. Ukoliko je potrebno više vremena da se oprostite od firme, recite.

9. ČIM SE BAVITE VAN RADNOG VREMENA

Ne možete samo biti osoba koja radi i nema vlastiti život. Budite spremni da kratko, sa entuzijazmom, ispričate šta volite da radite u slobodno vrijeme. Vjerujte da će vas prije toga proguglati. Kako jeste, tako i kažite.

10. IMATE LI PITANJE ZA NJIH

Naravno da imate. Ne budite mutavi. Ja uvijek volim da znam da li moj rad može biti kvantifikovan ili mjerljiv. Vi obećavate rezultate, nudite svoje usluge, ali želite da znate da li to neko moze da vidi. Ukoliko ste pročitali nešto interesantno o njima pripremajući se za intervju, pitajte. Odaćete utisak da niste tu slučajno i da ste zainteresovani. Pitajte o neposrednom kolektivu, kakav je sastav i sl.

NAJVAŽNIJE

Pričajte sa entuzijazmom. Budite vedri. Morate da imate strast u očima. Vaša svaka rečenica treba da reflektuje koliko volite to što radite. Kada vam pričaju o vašim radnim zadacima, slušajte pažljivo, sa interesovanjem. Postavljajte potpitanja. Ako vam se sviđa, pokažite emociju. Emocija je presudna!

Sretno!

(Srpskainfo)