Svijet 09.02.2021.

SAVJETNICA ANGELE MERKEL: Borba sa pandemijom i u 2022. godini, korona dobila raketni pogon

ČITANJE: 1 minuta

Član savjetničkog tima Angele Merkel i virusolog Melani Brinkman prokomentarisala je epidemiološku situaciju, sa akcentom na britanski soj korona virusa.

Napomenula je da se ne zna još da li je novi soj korone zarazniji od prethodnog 30 ili 50 procenata.

– Ali, čak i sa samo 30 odsto, imamo zapravo potpuno novu pandemiju. Nova pandemija takoreći se zagrijava u pozadini, a da je još nismo uspjeli da je jasno vidimo. S njom se nećemo moći nositi merama koje su sada na snazi. Ponovno će brojke rasti eksponencijalno pa ćemo morati još rigoroznije da sprječavamo kontakte. Pitanje je samo hoćemo li to učiniti jednom, odlučno i dosljedno, ili ćemo ući u kratko otvaranje, kao uvod u novo dugo zatvaranje – izjavila je u novom broju nemačkog Špigla, prenosi Žena Blic.

Savjetnica Angele Merkel zalaže se da se odmah proglasi potpuni karantin, sveobuhvatan i kratak. Ukoliko se to ne uradi pa se oklijeva, britanski soj će dovesti do dugotrajnog karantina, napomenula je. I to ne samo u Njemačkoj jer se britanski soj a i drugi sojevi šire Evropom.

Melani je predstavnica inicijative “No Covid”, a na posljednjem sastanku njemačke kancelarke Angele Merkel sa 16 premijera saveznih pokrajina 18. januara predstavila im je strateški dokument inicijative “No Covid”. U pitanju je grupa od 13 naučnika iz više disciplina koji ne vjeruju da se može živjeti sa virusom odnosno da nije dovoljno spustiti broj novozaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika za nedjelju dana.

– Borićemo se sa pandemijom i 2022. godine, korona je dobila raketni pogon – poručuje savjetnica Angele Merkel i poznati virusolog.

(SB)