Svijet 04.12.2022.

Savjetnik Zelenskog krtikovao Ilona Maska

ČITANJE: 2 minute

Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, kritikovao je Ilona Maska na Twitteru. Podoljak je rekao da su Maskova rješenja čarobna i jednostavna te je komentarisao njegov stav o ratu u Ukrajini.

“Ilon Mask voli tzv. čarobna “jednostavna rješenja”. Zamjena strane teritorije za iluzorni mir ili otvaranje svih privatnih računa na Twitteru da bi sloboda govora mogla biti potpuna neki su od njih”, tvitao je Podoljak očito se referirajući na Maskove planove reforme Twittera kao i tvit u kojem je pozvao Ukrajinu da odustane od poluostvra Krima koji je okupirala Rusija, prenosi Index.hr.

“Ali, postoji jedna stvar. Dobre namjere mogu popločati put do Putinovog ili pakla Kanjea Vesta”, dodao je.

Ukrajina ima komplikovan odnos s Maskom, najbogatijim čovjekom na svijetu, od početka ruske invazije, piše Rojters. Hvaljen je jer je Ukrajini besplatno omogućio hiljade satelitskih internetskih uređaja Starlink, koje je izradio Maskov SpaceX, no prijateljstvo je naišlo na poteškoće kada je u oktobru šef Twittera podržao mirovne uslove koje je Kijev odbio.

Valja podsjetiti i na reakciju ukrajinskog predsjednika koji je Masku poručio da bi trebao posjetiti Ukrajinu i vidjeti počinjenu štetu tijekom ruske agresije prije nego išta komentariše o toj zemlji.

Bio je to odgovor na Maskov prijedlog mirovnog plana za završetak rata kada je predložio ponavljanje referenduma u anektiranim regijama pod nadzorom UN-a, priznanje Krima kao formalnog dijela Rusije, osiguravanje vodosnabdjevanja Krima i ukrajinsku neutralnost. Takav prijedlog je izazvao bijes Ukrajinaca kojima je neprihvatljiva ideja da dio vlastite teritorije prepuste Rusima.

Zelenski je tokom današnjeg samita rekao kako ne vjeruje da će Vladimir Putin upotrijebiti nuklearno oružje. Uvjeren je da bi zapadne demokratije trebale biti više zabrinute zbog ambicija ruskog čelnika da izvrši invaziju na susjedne demokratije ako uspije osvojiti Ukrajinu.

(Z.M)

Oznake: Ilon Mask, Ukrajina