Vijesti 10.04.2018.

SAVREMENE PROSTORIJE I OPREMA UKC RS Hirurgija u avgustu na novoj adresi

ČITANJE: 3 minute

Odjeljenje hirurgije, na kojem se liječe pacijenti iz cijele RS, iz dotrajalih zgrada u centru grada, od avgusta će biti u novim, modernim prostorijama na Paprikovcu.

Deset savremenih operacionih sala iz kojih će hirurške intervencije pomoću kamera moći, između ostalih, da prate studenti medicine u svojim amfiteatrima, samo su dio modernih prostorija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u koje bi trebalo da useli Hirurgija.

Ekipa “Glasa Srpske” krajem prošle sedmice zavirila je u ovaj dugo očekivani objekat u naselju Paprikovac, gdje su majstori počeli privoditi kraju radove, a to se može uočiti i po medicinskim aparatima koji polako pristižu.

Menadžer projekta za izgradnju sjevernog krila i rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka UKC RS Nikola Bojić istakao je da će pored deset operacionih sala, koje će biti smještene na spratu, u prizemlju biti još dvije za hitna stanja, te CT i rendgen dijagnostika.

– U prizemlju će takođe biti smještena laboratorija i devet prijemnih ambulanti, te sala za male hirurške zahvate i gipsaonica – kazao je Bojić.

Dodao je da će se u prizemlju, između ostalog, nalaziti i endoskopska sala.

– Najvažnije je to što će na jednom mjestu konačno biti sve klinike i specijalnosti. To je ogroman pomak, jer će pacijenti u kratkom roku uz veći broj specijalnosti, suspecijalnosti biti opservirani i dijagnostikovani. Druga stvar su uslovi, koje je nemoguće porediti sa privremenim prostorom medicinske škole, u kojem je sadašnja hirurgija smještena već 40 godina –  kazao je Bojić.

Kad svi radovi budu završeni, istakao je Bojić, počeće edukacija osoblja za korišćenje nove opreme i kretanje, jer će pod jednim krovom biti smješteno mnogo klinika.

Izvođač radova je austrijska kompanija “Vamed”, a projekat finansira Vlada RS kreditom Evropske investicione banke. Projekt menadžer u kompaniji “Vamed” Ralf Kremer istakao je da je po novim standardima deset operacionih sala dovoljno, te da je u pitanju samo organizacija rada.

– Sjeverno krilo bi trebalo da završimo u maju, nakon čega ćemo se posvetiti edukaciji osoblja – kazao je Kremer.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je vrijednost projekta, koji je obuhvatio rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka i dogradnju sjevernog krila, oko 84 miliona evra.

– Preseljenje Hirurgije na Paprikovac, koje se može očekivati krajem avgusta, je od nemjerljivog značaja za zdravstvo u RS jer će, prije svega, biti mnogo lakše organizovati rad u UKC-u, ali će biti i manji troškovi. Osim toga, pacijenti po mišljenje ljekara neće morati da idu iz jednog u drugi dio grada, nego će sve moći da završe na jednom mjestu – rekao je Bogdanić dodajući da je do sada u UKC uloženo oko 200 miliona KM.

Klinika za dječije bolesti

Predsjednik RS Milorad Dodik očekuje da će u narednih godinu do dvije UKC RS biti kompletno rekonstruisan.

– Očekujem da će UKC u ovom periodu biti kompletno rekonstruisan i stavljen u funkciju kao jedan od najmodernijih objekata u pogledu građevinskih i urbanističkih vrijednosti i opreme – rekao je Dodik u Banjaluci nakon što je, povodom Vaskrsa, posjetio najmlađe pacijente u Klinici za dječije bolesti i Klinici za dječiju hirurgiju UKC-a. On je istakao da će nakon sjevernog dijela UKC-a na jesen ili u proljeće uslijediti i rekonstrukcija objekta u kojem se nalaze Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju.

Šta će obuhvatiti sjeverno krilo UKC RS

* Moderne operacione sale

* Centralna jedinica za sterilizaciju

* Centar za urgentnu medicinu

* Patologija

(Glas Srpske)

Oznake: Milorad Dodik