Magazin 27.04.2016.

Savremeni metodi liječenja i u RS

ČITANJE: 1 minuta
djajic
Zahvaljujući višegodišnjem istraživanju neurologa, pacijentima u RS dostupan je jedinstven aparat za ispitivanje autonomnog nervnog sistema, ali i stručna literatura objavljena prvi put na srpskom jeziku.

Istakao je ovo šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci dr Vlado Đajić, autor knjige “Kliničko ispitivanje funkcije autonomnog nervnog sistema” koja je u ponedjeljak promovisana u Banjaluci.

– Ovo je prva knjiga koja se bavi tematikom autonomnog nervnog sistema na prostorima bivše Jugoslavije i treća u svijetu. Pokušali smo dokučiti tajne nervnog sistema koji predstavlja softver ljudskog tijela – rekao je Đajić koji je i šef Odjeljenja za cerebro-vaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Podsjeća da pacijenti u RS koji imaju iznenadne vrtoglavice i gubitak svijesti, uz uputnicu kardiologa, mogu besplatno obaviti pregled uz pomoć aparata za savremeno ispitivanje nervnog sistema, takozvani tilt test. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja, a pored Đajića, svoje iskustvo i rad u knjizi su sabrali i ljekari Branislav Milovanović i dr Tatjana Gligorijević. Promociji je prisustvovalo više od 500 ljekara iz cijele RS, nakon čega je organizovan i simpozijum.

(Glas Srpske)