Vijesti 25.11.2021.

SAVREMENO GRADIVO ZA ĐAKE: Uskoro novi predmeti za buduće gimnazijalce

ČITANJE: 1 minuta

Do kraja novembra trebalo bi da bude predstavljen konačan prijedlog reformi nastavnog plana u gimnazijama u Srpskoj, a od septembra iduće godine biće program i za prvi razred gimnazije, rekao je za “Nezavisne novine” Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Damjanović je naglasio da plan reformi gimnazija u Republici Srpskoj podrazumijeva koji su to predmeti u kojem smjeru, ali i koliko bi na sedmičnom nivou učenici imali časova.

Dodao je da, kada Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prihvati nastavni plan, onda imaju dovoljno vremena da urade program za prvi razred, koji bi bio primjenjiv od  naredne školske godine.

“Pored redovnih predmeta, u planu je da se uvede nekoliko fakultativnih programa kao što su bezbjednosna kultura i medijska pismenost”, kazao je Damjanović i dodao da su razgovarali na koji način bi bila organizovana velika matura po završetku gimnazije.

Ističe da je bilo i prijedloga da se uvede i novi smjer sportska gimnazija, ali, kako kaže, u našim uslovima pojam sportska gimnazija je apstraktan.

Vita Malešević,  direktorica  Gimnazije u Banjaluci, ističe da su planom reformi predviđena dva nova predmeta, bezbjednosna  kultura i medijska pismenost.

Naglašava da je potrebna  reforma gimnazija u Srpskoj, jer  deceniju gimnazije rade po  sadašnjem programu.

“To je jako bitna stvar, jer ostale srednje škole skoro svake godine dobijaju interesantnije smjerove za učenike nego što ih ima gimnazija. Mi godinama unazad imamo klasične opšte smjerove”, kaže Maleševićeva za Nezavisne i ističe da je potrebno uvesti savremeno gradivo za đake.

Kako kaže, planom reformi omogućen je đacima i izborni predmet u završnim razredima.

(N.S)

Oznake: Gimnazija