Vijesti 25.11.2015.

Saznajemo: 206 poplavljenih policajaca tužilo MUP RS, traže 500.000 KM!

ČITANJE: 3 minute
Policija-RS
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, njih 206, čiji su domovi stradali u katastrofalnim prošlogodišnjim poplavama, podnijeli su masovne tužbe protiv MUP-a, nakon što je poslodavac odbio da im isplati propisanu pomoć od dvije plate, saznaje Banjaluka.net.

Prema grubim procjenama, MUP bi, u slučaju da izgubi parnice protiv svojih radnika – a što je, prema tvrdnjama iz policijskog sindikata, izvjesna stvar – oštećenim policajcima iz republičkog budžeta morati da isplati  više od 500.000 KM.

Priznaju zahtjev, ali nemaju para

Policajci, čija su domaćinstva stradala u poplavama iz maja 2014. godine, od poslodavaca su tražili da ispoštuje njihovo pravo iz posebnog kolektivnog ugovora, po kojem svakom od njih u slučaju elementarne nepogode ili požara sleduju dvije prosječne policijske plate.

Pošto MUP, u nedostatku novca, nije ispoštovao njihove zahtjeve, policajci su se u martu ove godine, preko sindikata, obratili za pomoć Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova.

anica jondic

Jondić: Pokušali smo mirnim putem

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika MUP-a, kaže za Banjaluke.net da MUP u postupku mirnog rješavanja spora nije osporavao pravnu utemeljenost i iznos potraživanja od strane radnika.

– Postupak za mirno rješavanje spora obustavljen je 6. maja ove godine, jer MUP nije bio spreman precizirati datume isplate novčanih naknada svojim radnicima. Nakon toga, Sindikat je pružio potpunu logističku podršku, odnosno napisao i kompletirao tužbe, angažovao branioce za podnošenje tužbi i zastupanje u sudskim sporovima za svojih 206 članova koji su podnijeli tužbe osnovnim sudovima po mjesnoj nadležnosti za ostvarivanje ovog prava – ističe ona.

Prema njenim riječima, tražena naknada po “glavi” policajca iznosi 2.137 KM, odnosno dvije prosječne plate zaposlenih u MUP-u. Na tu sumu treba dodati i  zatezne kamata za period do pravosnažnosti presude.

– Presude koji su do sada donijeli osnovni sudovi su u korist naših radnika – tvrdi Jondićeva.

MUP: Problem je u budžetu, a ne u našoj volji

S druge strane, u MUP-a ne osporavaju potraživanja poplavljenih policajaca, ali i naglašavaju da u njihovom budžetu nema predviđene stavke za te namjene.

Prema njihovim podacima, broj podnesenih tužbi je, ipak, nešto manji u odnosu na tvrdnji iz policijskog sindikata. Po njima, do sada su ih po ovom osnovu tužila 182 policajaca, a ne 206, kako tvrde u sindikatu.

U odgovoru na poslaničko pitanje kluba SDS-a – koji se takođe zainteresovao za ovaj problem – naveli su da su, odmah po otvaranju ovog slučaja, od Ministarstvo finansija tražili da se odrede o ovom zahtjevu.

Da stvar bude zanimljivija, u MUP-u tvrde da je broj poplavljenih policajaca, koji imaju pravo na ovu pomoć, još i veći od navedenih 205. U odgovooru SDS-u, oni  ističu da na spisku imaju još 100 policajaca koji nisu članovi policijskog sindikata, a koji takođe imaju pravo na naknadu po kolektivnom ugovoru.

– Ministarstvu finansija dostavili smo spisak od 305 radnika, za koje bi trebalo izdvojiti oko 600.000 KM. Međutim, s obzirom na budžetom planirana sredstava i uzimajući u obzir procjenjeni iznos naknade za sve zaposlene, oštećene u poplavama, vidljivo je da u budžetu nisu planirana sredstva za ovu namjenu. S obzirom na navedeno, a uvažavajući i činjenicu da su nam budžetom za 2015. godinu za 35 odsto smanjeni rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih, te da su radnici MUP-a već obeštećeni iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu RS, kao i svi ostali građani Republike, nismo mogli postupiti po njihovim zahtjevima – navode iz MUP-a.

(Banjaluka.net)