Politika 19.02.2020.

SAZNAJEMO: Banjalučki SDS protiv Stanivukovića?

ČITANJE: 3 minute

Poslije jučerašnjeg, burnog okršaja sa Sonjom Karadžić Jovičević, dovedena je u pitanje podrška SDS-a kandidaturi PDP-ovog Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke, tvrde visokopozicionirani članovi Gradskog odbora SDS-a.

Prema tvrdnjama više izvora iz vrha banjalučkog SDS-a, jučerašnji, po njihovom mišljenju, potpuno nepotrebni sukob sa potpredsjedenicom parlamenta i uticajnom SDS-ovkom koju je nazvao „režimskim čovjekom koji zabada nož u leđa cijeloj opoziciji“, Stanivuković je sam zatvorio vrata za eventualnu podršku SDS-a na izborima u Banjaluci. Ovaj sukob je, tvrde, ojačao stavove uticajne frakcije u banjalučkom SDS-u koja odavno ima debele rezerve prema Stanivukovićevoj kandidaturi.

Još od prošle godine, kad je sam, ne pitajući bilo koga za mišljenje, sebe promovisao kao zajedničkog kandidata opozionog bloka, u dobrom dijelu banjalučkog SDS-a preovlađuje stav da ga ne bi trebalo podržati ili, da budemo tačnije, ta saradnja bude uslovljena prijedlogom drugog kandidata PDP-a. Nekog ozbiljnijeg, mislimo, pri čemu, kao najprihvatljiviji, kotiraju Jelena Trivić ili Mladen Ivanić. Poslije jučerašnjeg okršaja sa Karadžićkom, ova rezerva dobija još više ne snazi, u toj mjeri da gotovo više niko od uticajnih SDS-ovaca u Banjaluci ne prepoznaje Stanivukovića kao zajedničkog kandidata – tvrde naši sagovornici.

Kako ističu, nepotrebna svađa sa kćerkom Radovana Karadžića došla je u veoma nezgodnom trenutku, odnosno dok se se pripremaju i oficijelni razgovori između dvije partije o eventualnom zajedničkom kandidatu. A, kako stvari, trenutno stoje, malo je vjerovatno da u banjalučkom SDS-u postoji većina koja bi podržala Stanivukovićevu kandidaturu.

Osim par ljudi, poput odbornika Aleksandra Petkovića, niko ozbiljan u banjalučkom SDS-u ne prepoznaje Stanivukovića kao kandidata koji bi mogao da pobijedi tako nadmoćnog protivkandidata, kao što je Igor Radojičić. Po našem, gotovo nepodijeljenom mišljenju, neuporeduivo prihvatljiviji i bolji kandidat bila bi Jelena Trivić, koja je, i po obrazovanju i dosadašnjoj karijeri, mnogo bolji protivkandidat Radojičiću. Da stvar bude povoljnija, Trivićka nema apsolutno nijednu mrlju u biografiji za koju bi se mogao „uhvatiti“ SNSD, dok Stanivukovića, pored izražene nepromišljenosti i očiglednog neiskustva, mogu „izazivati“ sumnjivo stečenim bogatstvom, ali i nepotrebnim gafovima, poput ulaska u sukob sa vladikom Jefremom, i to u trenutku dok znamo koliko je važna podrška SPC-a, koliko god ona bila ispod javnog radara – tvrde naši izvori.
Kako god bilo, banjalučki SDS se već nekoliko mjeseci nije javno izjasnio da li podržava ili ne Stanivukovićevu kandidaturu, iako ju je PDP samostalno, bez prethodnih razgovora sa koalicionim partnerima, promovisao još krajem novembra prošle godine. Za konačnu odluku, doduše, imaju još dosta vremena, pošto se izborne liste prijavljuju do polovine juna ove godine.

Od ostalih, pomena vrijednih partija iz opozicnog bloka, Stanivuković u ovom trenutku, može računati samo na podršku dvoje aktuelnih odbornika u gradskom parlamentu, Saše Lazića i Mirne Savić Banjac, koji su, po izlasku iz Čavićevog NDP-a, oformili soptveni politički pokret. U isto vrijeme, u „Pokretu pravde“, koji okuplja članove grupe „Pravda za Davida“, imaju debele rezerve prema Stanivukovićevoj kandidaturi, ne praštajući mu to što je iznevjerio obećanje da neće ući u skupštinu sve dok se ne riješi slučaj stradanja Davida Dragičevića.

(banjaluka.net)