Politika 11.09.2015.

Saznajemo: BiH jedan od svjetskih lidera po broju političkih partija!

ČITANJE: 3 minute

partije

Bosna i Hercegovina zadržala je titulu jednog od evropskih rekordera po broju registrovanih političkih stranaka, i nakon posljednjeg brisanja neaktivnih stranaka iz sudskih registara, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a.

Kako je portalu Banjaluka.net potvrđeno u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, u BiH je trenutno registrovana 132 politička stranka, što je jedan od evropskih rekorda.

Najnoviji podaci, međutim, ukazuju da broj partija ipak blago stagnira u odnosu na protekle godine, kad se broj stranaka približavao cifri od 200 po čemu je BiH bila evropski rekorder.

maksida piric

Pirić: Zatražili smo brisanje 13 partija

Ovakve tendencije dovode se u vezu sa pooštrenim kontrolama od strane CIK-a nakon posljednjih izbora. Ipak, očekuje se da će broj partija porasti već u idućoj godini, zbog približavanja lokalnih izbora.

Portparol CIK-a Maksida Pirić kaže za Banjaluka.net da su u januaru ove godine od nadležnih sudova u januaru ove godine zatražili da iz registra izbrišu 13 političkih partija. Ralog je, kaže, nedostavljanje finansijskih izvještaja, što su, po zakonu, dužni činiti.

Hrvatska nas pretekla

Iako je BiH sve do prije godinu bila u samom evropskom vrhu po broju registrovanih političkih subjekata, u međuvremenu nas je pretekla susjedna Hrvatska.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva uprave, Hrvati trenutno imaju aktivnu čak 148 partiju. Povećanje broj partija, kao i kod nas, dovodi se u vezu sa približavanjem izbora, ali i veoma liberalnim zakonodavstvom što je zajednička poveznica i BiH i Hrvatske.

Prema Zakonu o političkim organizacijama RS, koji datira još iz 1996. godine, da bi se registrovao politički subjekt potrebno je svega 500 potpisa punoljetnih građana, dok se, poređenja radi, u Srbiji partija ne može osnovati bez 10.000 potpisa.

Analitičari ukazuju da upravo iz toga razloga Srbija, i pored duplo većeg broja stanovnika od BiH, danas ima “svega” 101 političku partiju

U regionu, jedino Hrvatska ima još liberalnije zakonodastvo od BiH, pošto, po njihovom zakonu, političku partiju može osnovati svega stotinu ljudi.

Povećati cenzus

Jedno od rješenja, smatraju analitičari, krije se upravo u pooštravanju zakona na način da se poveća broj potrebnih potpisa za osnivanje partije.

momcilo novakovic

Novaković: Povećati izborni cenzus

Momčilo Novaković (NDP), član Ustavnopravne komisije parlamenta BiH, u čijoj je nadležnosti  izborni sistem,  kaže za Banjaluka.net da problem nije toliko u liberalnom zakonodavstvu, nego i u tome što mnogi smatraju da politika – najisplativiji biznis.

– Tako veliki broj partija ukazuje da mnogi u politici vide rješenje nekih svojih ličnih pitanja. Što je najgore, dijelom su u pravu, jer je, nažalost, situacija kod nas takva da su političari zaista u prednosti odnosu na ostale građane. Sav nagomilani nepotizam, stranačko zapošljavanje i afere pokazuje da je politika profitabilan posao i da ljudi, računajući na to, osnivaju partije, u pokušaju da se domognu odborničkih i poslaničkih pozicija – smatra Novaković.

On, međutim, upozorava da je, i pored ogromnog broja partija, u praksi svega nekoliko njih ima realnu mogućnost da preskoči izborni cenzus i uđe u parlamente.

– Jedno od rješenja za suzbijanje ove pojave jeste i povećavanje cenzusa na pet odsto čime bi mnoge političke ambicije splasnule – ističe Novaković.

(Banjaluka.net)