Saznajemo: Bivša političarka duguje “Toplani” 24.000 KM i ne da da je skinu sa grijanja!

toplana
Jedna bivša funkcionerka duguje banjalučkoj Toplani oko 24.000 KM na ime neplaćenih računa za grijanje, a, da apsurd bude veći, ona ne dozvoljava ekipama “Toplane” da je isključe sa sistema grijanja, tvrdi za Banjaluka.net Mićo Milovanović, direktor ovog preduzeća.

Ne želeći da otkrije o kome je riječ, Milovanović, uoči početka grejne sezone, ukazuje da jedno od najzaduženijih gradskih preduzeća od potrošača trenutno potražuje čak 31 milion KM.

Prema njegovim riječima, 300 potrošača duguje oko tri miliona maraka, iz čega proističe da su u prosjeku dužni po 10.000 KM.

On ističe da su među najvećim dužnicima i neki imućni Banjalučani, za razliku od najrevnosnijih potrošača – penzionera.

– Jedan od najvećih dužnika je bivša funkcionerka koja duguje oko 24.000 KM, a ne dozvoljava da je isključimo sa sistema grijanja. Toplana se nalazi u bespomoćnoj situaciji, jer je veliki broj tužbi još uvijek neriješen, a sud do sada nije donio ni jednu privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom, što smo mi tražili kad su u pitanju veliki dužnici – kazao je Milovanović za portal Banjaluka.net.

On je naglasio da još nije došlo do primjene tarifnog modela, koji podrazumijeva da bi potrošači koji su se isključili sa grijanja ubuduće plaćali naknadu “Toplani” zbog toga što im cijevi prolaze kroz stanove.

– Taj model je neophodan, jer sistem neće moći opstati bez ovog načina obračuna. Primjenom ovog modela fiksnu naknadu za priključnu snagu plaćaće svi čiji su objekti priključeni na sistem daljinskog grijanja, bez obzira na to da li koriste usluge “Toplane” ili ne. Opštepoznato je da se kroz zidove putem tzv. transmisije toplote grije stan. To znači da kroz zidove prolazi oko 30 odsto toplote. Dakle, u objektima sa više stanova i isključeni stan koristi toplotu drugih. To neko mora da plati – tvrdi Milovanović.

On tvrdi da se ovakav model primjenjuje u svim toplanama u zemljama EU, Srbiji, dijelu Federacije BiH, kao i u Gradišci.

– Do novog obračuna mora doći, a ako ne dođe sistem neće moći biti održiv. Međutim, ne vjerujemo da će do toga doći u ovoj godini – kaže Milovanović.

U susret novoj grijnoj sezoni, Milovanović ističe da mazuta ima dovoljno za nesmetan početak  sezone, dok dvije periferne kotlovnice – Starčevica i Kočićev Vijenac za energente koriste drvnu sječku.

– Uvjereni smo da će grijanje biti bolje nego proteklih godina. Dosta toga je urađeno tokom ljeta, uključujući i zamjenu 2.000 metara cjevovoda u ulicama Vojislava Đede Kecmanovića, Branka Radičevića, Ive Andrića, Brace Potkonjaka, Kralja Alfonsa XIII, Mirka Kovačevića, zbog čega smo sigurni da će građani osjetiti poboljšanje – kazao je Milovanović.

(Banjaluka.net)

 

 

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.