Vijesti 30.09.2015.

Saznajemo: Bivša političarka duguje “Toplani” 24.000 KM i ne da da je skinu sa grijanja!

ČITANJE: 3 minute
toplana
Jedna bivša funkcionerka duguje banjalučkoj Toplani oko 24.000 KM na ime neplaćenih računa za grijanje, a, da apsurd bude veći, ona ne dozvoljava ekipama “Toplane” da je isključe sa sistema grijanja, tvrdi za Banjaluka.net Mićo Milovanović, direktor ovog preduzeća.

Ne želeći da otkrije o kome je riječ, Milovanović, uoči početka grejne sezone, ukazuje da jedno od najzaduženijih gradskih preduzeća od potrošača trenutno potražuje čak 31 milion KM.

Prema njegovim riječima, 300 potrošača duguje oko tri miliona maraka, iz čega proističe da su u prosjeku dužni po 10.000 KM.

On ističe da su među najvećim dužnicima i neki imućni Banjalučani, za razliku od najrevnosnijih potrošača – penzionera.

– Jedan od najvećih dužnika je bivša funkcionerka koja duguje oko 24.000 KM, a ne dozvoljava da je isključimo sa sistema grijanja. Toplana se nalazi u bespomoćnoj situaciji, jer je veliki broj tužbi još uvijek neriješen, a sud do sada nije donio ni jednu privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom, što smo mi tražili kad su u pitanju veliki dužnici – kazao je Milovanović za portal Banjaluka.net.

On je naglasio da još nije došlo do primjene tarifnog modela, koji podrazumijeva da bi potrošači koji su se isključili sa grijanja ubuduće plaćali naknadu “Toplani” zbog toga što im cijevi prolaze kroz stanove.

– Taj model je neophodan, jer sistem neće moći opstati bez ovog načina obračuna. Primjenom ovog modela fiksnu naknadu za priključnu snagu plaćaće svi čiji su objekti priključeni na sistem daljinskog grijanja, bez obzira na to da li koriste usluge “Toplane” ili ne. Opštepoznato je da se kroz zidove putem tzv. transmisije toplote grije stan. To znači da kroz zidove prolazi oko 30 odsto toplote. Dakle, u objektima sa više stanova i isključeni stan koristi toplotu drugih. To neko mora da plati – tvrdi Milovanović.

On tvrdi da se ovakav model primjenjuje u svim toplanama u zemljama EU, Srbiji, dijelu Federacije BiH, kao i u Gradišci.

– Do novog obračuna mora doći, a ako ne dođe sistem neće moći biti održiv. Međutim, ne vjerujemo da će do toga doći u ovoj godini – kaže Milovanović.

U susret novoj grijnoj sezoni, Milovanović ističe da mazuta ima dovoljno za nesmetan početak  sezone, dok dvije periferne kotlovnice – Starčevica i Kočićev Vijenac za energente koriste drvnu sječku.

– Uvjereni smo da će grijanje biti bolje nego proteklih godina. Dosta toga je urađeno tokom ljeta, uključujući i zamjenu 2.000 metara cjevovoda u ulicama Vojislava Đede Kecmanovića, Branka Radičevića, Ive Andrića, Brace Potkonjaka, Kralja Alfonsa XIII, Mirka Kovačevića, zbog čega smo sigurni da će građani osjetiti poboljšanje – kazao je Milovanović.

(Banjaluka.net)