Saznajemo: Bivša političarka duguje “Toplani” 24.000 KM i ne da da je skinu sa grijanja!

toplana
Jedna bivša funkcionerka duguje banjalučkoj Toplani oko 24.000 KM na ime neplaćenih računa za grijanje, a, da apsurd bude veći, ona ne dozvoljava ekipama “Toplane” da je isključe sa sistema grijanja, tvrdi za Banjaluka.net Mićo Milovanović, direktor ovog preduzeća.

Ne želeći da otkrije o kome je riječ, Milovanović, uoči početka grejne sezone, ukazuje da jedno od najzaduženijih gradskih preduzeća od potrošača trenutno potražuje čak 31 milion KM.

Prema njegovim riječima, 300 potrošača duguje oko tri miliona maraka, iz čega proističe da su u prosjeku dužni po 10.000 KM.

On ističe da su među najvećim dužnicima i neki imućni Banjalučani, za razliku od najrevnosnijih potrošača – penzionera.

– Jedan od najvećih dužnika je bivša funkcionerka koja duguje oko 24.000 KM, a ne dozvoljava da je isključimo sa sistema grijanja. Toplana se nalazi u bespomoćnoj situaciji, jer je veliki broj tužbi još uvijek neriješen, a sud do sada nije donio ni jednu privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom, što smo mi tražili kad su u pitanju veliki dužnici – kazao je Milovanović za portal Banjaluka.net.

On je naglasio da još nije došlo do primjene tarifnog modela, koji podrazumijeva da bi potrošači koji su se isključili sa grijanja ubuduće plaćali naknadu “Toplani” zbog toga što im cijevi prolaze kroz stanove.

– Taj model je neophodan, jer sistem neće moći opstati bez ovog načina obračuna. Primjenom ovog modela fiksnu naknadu za priključnu snagu plaćaće svi čiji su objekti priključeni na sistem daljinskog grijanja, bez obzira na to da li koriste usluge “Toplane” ili ne. Opštepoznato je da se kroz zidove putem tzv. transmisije toplote grije stan. To znači da kroz zidove prolazi oko 30 odsto toplote. Dakle, u objektima sa više stanova i isključeni stan koristi toplotu drugih. To neko mora da plati – tvrdi Milovanović.

On tvrdi da se ovakav model primjenjuje u svim toplanama u zemljama EU, Srbiji, dijelu Federacije BiH, kao i u Gradišci.

– Do novog obračuna mora doći, a ako ne dođe sistem neće moći biti održiv. Međutim, ne vjerujemo da će do toga doći u ovoj godini – kaže Milovanović.

U susret novoj grijnoj sezoni, Milovanović ističe da mazuta ima dovoljno za nesmetan početak  sezone, dok dvije periferne kotlovnice – Starčevica i Kočićev Vijenac za energente koriste drvnu sječku.

– Uvjereni smo da će grijanje biti bolje nego proteklih godina. Dosta toga je urađeno tokom ljeta, uključujući i zamjenu 2.000 metara cjevovoda u ulicama Vojislava Đede Kecmanovića, Branka Radičevića, Ive Andrića, Brace Potkonjaka, Kralja Alfonsa XIII, Mirka Kovačevića, zbog čega smo sigurni da će građani osjetiti poboljšanje – kazao je Milovanović.

(Banjaluka.net)

 

 

Sastanak Izvršnog komiteta SNSD-a (FOTO)

U Istočnom Sarajevu počeo je sastanak Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ sa rukovodstvima opštinskih, gradskih odbora SNSD-a iz Izborne jedinice osam. Sastanku u Istočnom Sarajevu prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović i Radovan Višković. #IstočnoNovoSarajevo – У току је састанак Извршног комитета #SNSD са руководствима општинских и градских одбора СНСД-а

AJDINOVIĆ: Tržni centri u FBiH u četvrtak bi mogli otvoriti vrata

Federalni štab civilne zaštite na sutrašnjoj sjednici bi trebalo da donese odluku da se već u četvrtak ujutro dozvoli otvaranje tržnih centara. Ovo je za Klix.ba potvrdio član štaba i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović. On je kazao da se radi i o preporuci Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koja bi

Banjaluka na korak do vraćanja zemljišta Poljoprivredne škole

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je žalbu grada Banjaluka u vezi sa sporom nad vlasništvom velike zemljišne parcele veličine 60 hektara, koju je koristila Poljoprivredna škola u Banjaluci, i predmet vratio na ponovni postupak. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kaže da je grad kroz ovaj postupak uspio da dokaže ispravnost svojih tvrdnji o upisu zemljišta

Kako u BiH glasati na izborima u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je u skladu sa Ustavom odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije koji će biti održani 21. juna 2020. godine. Birači koji imaju boravište u Republici Srpskoj i BiH mogu najkasnije do 30. maja podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će

Svijet se sprema za novu valutu, koja prijeti da pokori američki dolar

Digitalizacija donosi neslućene mogućnosti, kao što je praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine. To bi uskoro moglo da se prenese na cijelu planetu. Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će tačno elektronska verzija papirnate kineske valute postati naširoko dostupna, ali reakcije ne izostaju. Priču je dodatno pogurala

Sud prvi put priznao pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji je nedavno imao operaciju polipa debelog crijeva, još pogoršalo zdravstveno stanje, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić. – To sad ide sve u lošem pravcu.