Vijesti 15.10.2015.

Saznajemo: Gradi se veliki kružni tok na Bulevaru, ali se još ne zna koliko će koštati

ČITANJE: 2 minute
kruzni tok bulevar
Ukoliko sve bude teklo prema planu, izrada projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Bulevaru cara Dušana trebala bi da počne već početkom sljedeće godine, potvrdio je to za Banjaluka.net načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Novaković je naglasio da je ovaj kružni tok jedno od ključnih pitanja u saobraćajnoj infrastrukturi grada Banjaluke i onog momenta kada prođe nacrt regulacionog plana njegova izgradnja nema vremena da čeka.

– Sa tim saobraćajnim rješenjem mi pokušavamo i uspjećemo sigurno da što prije saobraćaj iz grada Banjaluke pošaljemo van, odnosno da se iz centra ide prema periferiji grada. Usvajanjem nacrta regulacionog plana, ukoliko naravno bude u budžetu bude novca, odmah bi se moglo krenuti u dalje procedure- kaže Novaković.

On ističe da je još uvijek rano pričati o tome koliko bi cijeli taj projekat koštao, s obzirom da će se na sljedećoj sjednici Skupštine grada tek usvajati nacrt regulacionog plana, ali tvrdi da će u pitanju biti  veći kružni tok, dok se u nacrtu plana navodi izgradnja i nove trase saobraćajnice koja bi povezivala desnu i lijevu obalu Vrbasa.

– Ne možemo sada govoriti ni o vremenu radova, ni o cijeni koštanja, jer sada slijedi tek usvajanja nacrta regulacionog plana. Ukoliko bude usvojen onda regulacioni plan ide na javnu raspravu gdje bude mjesec dana, zatim  pred savjete i na Skupštinu, a kada ga skupština usvoji tek tada postaje službeni dokument. Nakon tog planskog rješenja mi idemo sa izradom projektne dokumentacije, a to onda podrazumijeva izradu projekta nakon čega ćemo znati koliko će da košta gradnja – kaže Novaković.

Predsjednik Uduženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske i odbornik u Skupštini grada, Milenko Jaćimović kaže za Banjaluka.net da je na Bulevaru prije 15-ak godina bila jedna vrsta kružnog toka koja je davala odlične rezultate.

– Kružni tok  pet puta ubrzava saobraćaj, smanjuje broj sabraćajnih nezgoda, zagađenje i potrošne energente. Dakle, svakako je da je kružni tok tamo potreban i da će njegovom izgradnjom rasteretiti saobraćaj. Ono što sam ja primjetio i na šta ću ukazati prvom priilikm je to što ovo rješenje ne podrazumijeva kružni tok sa rotorima. Rotori su posebne saobraćajne trake koje služe za skretanje udesno prije ulaska u sam kružni tok, predstavljaju odlično rješenje i ne iziskuje neka velika ulaganja- kaže Jaćimović.

(Banjaluka.net)