Saznajemo: Gradi se veliki kružni tok na Bulevaru, ali se još ne zna koliko će koštati

kruzni tok bulevar
kruzni tok bulevar
Ukoliko sve bude teklo prema planu, izrada projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Bulevaru cara Dušana trebala bi da počne već početkom sljedeće godine, potvrdio je to za Banjaluka.net načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

Novaković je naglasio da je ovaj kružni tok jedno od ključnih pitanja u saobraćajnoj infrastrukturi grada Banjaluke i onog momenta kada prođe nacrt regulacionog plana njegova izgradnja nema vremena da čeka.

– Sa tim saobraćajnim rješenjem mi pokušavamo i uspjećemo sigurno da što prije saobraćaj iz grada Banjaluke pošaljemo van, odnosno da se iz centra ide prema periferiji grada. Usvajanjem nacrta regulacionog plana, ukoliko naravno bude u budžetu bude novca, odmah bi se moglo krenuti u dalje procedure- kaže Novaković.

On ističe da je još uvijek rano pričati o tome koliko bi cijeli taj projekat koštao, s obzirom da će se na sljedećoj sjednici Skupštine grada tek usvajati nacrt regulacionog plana, ali tvrdi da će u pitanju biti  veći kružni tok, dok se u nacrtu plana navodi izgradnja i nove trase saobraćajnice koja bi povezivala desnu i lijevu obalu Vrbasa.

– Ne možemo sada govoriti ni o vremenu radova, ni o cijeni koštanja, jer sada slijedi tek usvajanja nacrta regulacionog plana. Ukoliko bude usvojen onda regulacioni plan ide na javnu raspravu gdje bude mjesec dana, zatim  pred savjete i na Skupštinu, a kada ga skupština usvoji tek tada postaje službeni dokument. Nakon tog planskog rješenja mi idemo sa izradom projektne dokumentacije, a to onda podrazumijeva izradu projekta nakon čega ćemo znati koliko će da košta gradnja – kaže Novaković.

Predsjednik Uduženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske i odbornik u Skupštini grada, Milenko Jaćimović kaže za Banjaluka.net da je na Bulevaru prije 15-ak godina bila jedna vrsta kružnog toka koja je davala odlične rezultate.

– Kružni tok  pet puta ubrzava saobraćaj, smanjuje broj sabraćajnih nezgoda, zagađenje i potrošne energente. Dakle, svakako je da je kružni tok tamo potreban i da će njegovom izgradnjom rasteretiti saobraćaj. Ono što sam ja primjetio i na šta ću ukazati prvom priilikm je to što ovo rješenje ne podrazumijeva kružni tok sa rotorima. Rotori su posebne saobraćajne trake koje služe za skretanje udesno prije ulaska u sam kružni tok, predstavljaju odlično rješenje i ne iziskuje neka velika ulaganja- kaže Jaćimović.

(Banjaluka.net)

 

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.