Vijesti 22.10.2015.

Odbačene primjedbe na gradnju pumpe uz vrtić “Bubamara”, Luburić na korak do gradnje

ČITANJE: 3 minute
ideal petrol
Gradske vlasti odbacile su sve primjedbe građana na plan za gradnju benzinske pumpe u neposrednoj blizini vrtića “Bubamara” u naselju Obilićevo, uprkos tome što su mještani zaprijetili i protestima ukoliko se udovolji zahtjevu investitoru da gradi pumpu na ovoj lokaciji, saznaje Banjaluka.net.

Kako saznajemo, gradske vlasti ubrzale su proces izmjene Regulacionog plana, koji je zatražio poznati banjalučki biznismen Nenad Luburić, i ovaj prijedlog će se naći već na idućoj sjednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 27. oktobar.

Prema prijedlogu za promjenu Regulacionog plana, koji je naknadno uvršten u dnevni red sjednice, gradski oci odbacili su sve uložene primjedbe na plan za gradnju pumpe na lokaciji koja je u vlasništvu Luburićeve firme “Ideal kompani”.

Većina građana – kako se može vidjeti u materijalu, pripremljenom za iduću skupštinu – izrazila je protivljenje upravo zbog straha za život više stotina mališana iz vrtića “Bubamara”, koji je lociran neposredno uz spornu lokaciju.

Međutim, sve te primjedbe su odbačene uz obrazloženje da je Centar za javnu bezbjednost Banjaluka još ranije dao mišljenje da ne postoji opasnost od izbijanja požara pod uslovom da pumpa bude namijenjena isključivo za točenje dizel goriva.

– Ovakav tip benzinske pumpe neće ugroziti okruženje ni po pitanju saobraćaja, jer je riječ o stanici malog kapaciteta – navodi su u obrazloženju i ističe da je zgrada vrtića od predviđenog objekta udaljena 25 metara.

Kako bi razuvjerili strahovanja mještana, gradske vlasti su u materijal uvrstile i niz fotografija sličnih pumpi u Beču, kao dokaz da pumpe mogu biti locirane i na ovakvim lokacijama.

To, međutim, nije umirilo strahovanja mještana. Jedna od takvih je i Marijana Stanetić, roditelj djeteta koje ide u “Bubamaru”.

– Razgovarala sam i sa drugim roditeljima, čija djeca idu u “Bubamaru”, i svi smo istog mišljenja. Gradnjom pumpe povećaće se broj automobila u ulici, a djeca će biti izložena opasnosti od raznih isparavanja sa te benzinske pumpe. Koliko sam upućena, primjedbu na promjenu regulacionog plana podnijeli su i  stanovnici okolnih zgrada koji dijele slična strahovanja. Naprosto, nikome od njih nije normalno da se benzinska pumpa gradi pored pored vrtića- kaže Stanetićeva za Banjaluka.net.

Ipak, njena primjedba na regulacioni plan je odbačena, zajedno sa ostalim mještanima koji se protive lociranju benzinske pumpe uz vrtić. U isto vrijeme, grad je usvojio mišljenje šest građana koji su pohvalili gradanju pumpe uz vrtić ističući mahom da je “ovo 21. vijek i da nema razloga za bilo kakvu brigu”.

S druge strane, odbornici se još decidno ne izjašnjavaju kako će glasati o  predloženoj promjeni regulacionog plana, mada neki od njih već daju naznake u kojem bi pravcu mogla ići skupštinska rasprava.

Šef kluba odbornika DNS-a u gradskoj skupštini Boran Bosančić najavljuje za Banjaluka.net da će od gradskih vlasti tražiti da odgovori na pitanje da li je plan za gradnju pumpe usklađen sa Pravilnikom o predškolskim standardima i normativima.

– Ovim pravilnikom su jasno propisani uslovi u kojim borave djeca u predškolskim ustanovama, uključujući i lokacije takvih objekata i iz tog razloga se mora dati decidan odgovor da li se ovi planovi podudaraju – kaže Bosančić.

On ističe da u DNS-u podržavaju privatnu inicijativu i uređenje ovog dijela grada, ali i navodi da se pravovremeno mora provjeriti da li su ostvareni preduslovi za gradnju ovog objekata.

(Banjaluka.net)