Vijesti 13.04.2016.

Saznajemo: Stanić pobijedio bivšeg premijera u trci za dekana Ekonomskog fakulteta

ČITANJE: 1 minuta
STANKO-STANIC3
Stanko Stanić, doskorašnji rektor Banjalučkog univerziteta, predložen je danas za dekana banjalučkog Ekonomskog fakulteta, nakon što je uvjerljivo trijumfovao nad glavnim protivkandidatom i bivšim premijerom Srpske Draganom Mikerevićem, saznaje Banjaluka.net.

Prema našim saznanjima, 41 član Naučno – nastavnog vijeća ovog fakulteta na današnjoj sjednici podržalo je prijedlog da Stanić ponovo dođe na čelo jednog od najprestižnijih fakulteta Banjalučkog univerziteta. Stanić je sa ove funkcije otišao prije deset godina, kad je izabran za rektora Banjalučkog univerziteta.

S druge strane, bivši premijer Mikerević, koji je profesor i prodekan za naučno istraživački rad ovog fakulteta, dobio je povjerenje 15 članova Naučno – nastavnog vijeća.

Prema statutu Ekonomskog fakulteta, kao i ostalih fakulteta iz sastava Banjalučkog univerziteta, konačna odluka o izboru dekana je u rukama novog rektora. Međutim, radi se o pukoj formalnosti pošto rektor, u pravilu, poštuje prijedlog svakog fakulteta i po automatizmu imenuje predloženog kandidata.

Međutim, Stanić neće moći biti imenovan za dekana sve dok se ne izabere njegov nasljednik na funkciji rektora. Već mjesecima, za ovu funkciju “rovovski” se bore Novak Kondić, dosadašnji dekan Ekonomskog fakulteta i Milan Mataruga, prorektor Banjalučkog univerziteta.

Protekla dva javna konkursa za izbor rektora nisu uspjela pošto su Kondić i Mataruga imali podjednak broj glasova.

(Banjaluka.net)