Vijesti 05.11.2020.

SAZNAJEMO: U toku lažna anketa, pitanja kao da je pisao Draško Stanivuković

ČITANJE: 2 minute

Na području Banjaluke ovih dana pokrenuto je lažno istraživanje javnog mnjenja, s ciljem, da se, sugestivnim pitanjima, dobiju netačni rezultati koji bi javnosti bili prikazani kao navodno mišljenje većine naših sugrađana, saznaje Banjaluka.net.

Na ovu praksu ukazala nam je naša sugrađanka, čiji su podaci poznati redakciji.

Ona ističe da ju je juče na kućni telefonski broj kontaktirala navodna agencija za istraživanje javnog mnjenja, te da se navodni anketar predstavio kao zaposlenik navodne marketinške agencije „Haustor“, sa sjedištem u Beogradu i ispostavi u Bijeljini.

Na internetu, treba li reći, nema ni tragova o postojanju takve agencije.

-Iako sam poslom vezana na marketing, za tu agenciju nikada nisam čula, ali ni to mi nije bilo posebno sumnjivo, jer je na tržištu ionako more agencija. I nisam ništa posumnjala sve dok se, poslije uobičajnih pitanja u vezi starosti, pola, stručne spreme i ostalih generalnija, što je uobičajno kod svake ankete, počela nizati, blago rečeno, neobična pitanja. Umjesto uobičajnih za jedno istraživanje tipa „Da li ste zadovoljni u kojem pravcu Banjaluke ide“, „Da li ćete izaći izbore i za koga ćete glasati“ i slično, što su standardna pitanja za ovakva istraživanja, pitali su me sljedeće: „Da li ste znali da je dug Toplane 90 miliona KM?, Da li ste znali da je Zeleni most koštao više od tri miliona KM?, Da li ste znali da je gradonačelnik postavio megabord značajne vrijednosti?, Da li znate da u gradu ima šest kružnih tokova, i za kraj, jedno jedino normalno pitanje – „Da li bi bolji gradonačelnik bio Draško Stanivuković ili Igor Radojičić“. Već na pola ove ankete bilo mi je jasno da se ovakvim pitanjima kod ispitanika želi postići sugestivan odgovor, a što je suprotno svim pravilima istraživačkog rada – ističe naša sagovornica.

Poziv navodnih anketara, kako nam je ispričala, upućen je sa telefonskog broja 065 216 069. Ovaj broj, kako saznajemo, registrovan je na ime izvjesne Anje Banjac, koja je, sudeći po njenom fesjbuk profilu, „fan“ Draška Stanivukovića.

Redakcija našeg portala juče je pokušala da stupi u kontakt sa ovim brojem, ali niko se nije javljao.

(Banjaluka.net)