Magazin 24.08.2017.

Saznajte: Da li vašem tijelu nedostaje magnezijuma?

ČITANJE: 2 minute

Nedostatak magnezijuma može izazvati promjene u funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema. One se mogu javiti u obliku simptoma poput: drhtanja ili grčeva u mišićima, poremećaja krvnog pritiska i rada srca, vrtoglavice, umora, razdražljivosti, nesanice i slično.

Svakom organu u ljudskom tijelu, a posebno srcu i mišićima, potreban je magnezijum. Ovaj mineral je od izuzetne važnosti za ljudski organizam, jer učestvuje u preko 300 različitih metaboličkih procesa. Kao takav, neophodan je za rast i razvoj, odnosno normalno funkcionisanje nervnog, mišićnog i koštanog sistema.

Upravo zato se magnezijum preporučuje kod bolova i grčeva u mišićima, kao i osobama izloženim stalnom stresu, hroničnom umoru, a posebno sportistima.
Deficit magnezijuma može se javiti zbog neadekvatne ishrane, odnosno ishrane siromašne mesom, zelenim povrćem i žitaricama, kao i usljed povećanih potreba u periodu rasta, trudnoće, stresa ili povećane fizičke aktivnosti.

Bitno je naglasiti da se deficit magnezijuma može javiti kao posljedica različitih oboljenja ali i primjene nekih lijekova.

Sve ovo su razlozi što se magnezijum preporučuje u prevenciji povišenog krvnog pritiska, poremećaja srčanog ritma, osteoporoze i migrene. Kako se magnezijum ne proizvodi u ljudskom organizmu, neophodno je unositi ga hranom, vodom ili dijetetskim suplementima.

Namirnice bogate magnezijumom

Magnezijum u ishrani najlakše unosimo kroz zeleno povrće, zrna žitarica, oraha, soje, pasulja, kukuruza i mesa. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, špinat) sadrži hlorofil koji je dobar izvor magnezijuma. Problem sa deficitom magnezijuma nastaje zbog zagađenja zemlje koja je sve siromašnija esencijalnim mineralima i vitaminima, pa su posljedično i biljke sve siromašnije ovim hranljivim materijama.

Uz Magnetrans 375, u samo jednoj kesici, obezbjeđujete svom tijelu 100 odsto dnevnih potreba za magnezijumom.

Taman za svaki dan!

Piše: mr ph. Davorka Kopanja