Vijesti 16.05.2020.

SAZNANJA BEZBJEDNOSNIH STRUKTURA: Zukorlić i Cerić žele da se otcijepe od Islamske zajednice BiH

ČITANJE: 3 minute

Muamer Zukorlić, bivši muftija u Islamskoj zajednici u Srbiji i kandidat za reisa Islamske zajednice (IZ) BiH, a sada bošnjački političar, ima namjeru da se, uz pomoć nekadašnjeg reisa Mustafe Cerića i pojedinih političara u Srbije, otcijepi od Islamske zajednice BiH kojom rukovodi reis Husein Kavazović, pokazuju saznanja bezbjednosnih struktura agencija u BiH, u koja je banjaluka.net ekskluzivno imao uvid.

Na prelazu iz februara u mart održan je sabor Islamske zajednice BiH na Baščaršiji u Sarajevu u biblioteci Gazi-husref begove medrese, na kojem je došlo do otvorenog sukoba između aktuelnog reisa Kavazovića i njegovog protivkandidata na prethodnim izborima za reisa, Muamera Zukorlića. Tom prilikom, Zukorlić i Mevlud Dudić, koji je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, napustili su sabor.

Netrpeljivost njih dvojice datira još iz prošle godine kada je Zukorlić iz obrazovnog procesa iz Medrese u Novom Pazaru povukao udžbenike Mustafe Spahića. Reis Kavazović je nakon toga pozvao novopazarskog muftiju, koji je predsjednik Mešihata IZ u Srbiji, Mevluda Dudića, na razgovor na kojem ga je kritikovao. Prema prikupljenim saznanjima, Dudić je usljed pretrpljenih kritika počeo i da plače, a on je unutar Rijaseta poznat po labilnim stavovima, jer je navodno prilikom podjele IZ u Srbiji prije nekoliko godina molio tamošnjeg reisa Jusufspahića u Beogradu da ga ostavi pod svojom ingerencijom.

Ovakva situacija najviše odgovara bivšem reisu IZ BiH Mustafi Ceriću. Naime, sadašnji reis Kavazović je prvi mandat i dobio zahvaljujući Ceriću, jer su njih dvojica tada napravili takozvani džentlmenski dogovor da IZ BiH na čelu sa Kavazovićem podrži Cerićevu političku karijeru. Međutim, Kavazović je, odmah nakon što je postao reis, okrenuo leđa istom tom Ceriću i otvoreno prišao SDA i Bakiru Izetbegoviću i od tada između Cerića i Kavazovića postoji sukob.

Dokle daleko idu u svom sukobu, pokazuje i događaj od prije nekoliko mjeseci kada je Cerić pokušao da parkira privatni automobil u dvorištu objekta u naselju Kovači, gdje je bila u toku izgradnja zgrade Rijaseta, u čemu ga je zaustavio radnik zaposlen na parkingu, kazavši mu da je reis Kavazović rekao da za njega na pomenutom mjestu nema parkinga. Navodno je Cerić potom nazvao Kavazovića traživši da ga pismenim putem obavijesti o tome, što ovaj nije učinio.

Iz tih i brojnih drugih razloga, iz Rijaseta u Sarajevu dolaze informacije da Zukorlić uz pomoć Cerića i pojedinih političara iz Srbije ima namjeru da se otcijepi od IZ BiH. Međutim, jedan od problema Zukorliću u tim planovima jeste ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić, koji u arapskom svijetu lobira protiv Zukorlića. Pored toga, porodica Jusufspahić ima odličnu saradnju i sa Ramizom Čolićem, jednim od najmoćnijih ljudi u IZ BiH. Početkom godine njih dvojica su viđeni zajedno u jednom restoranu na Baščaršiji u Sarajevu, koji je u vlasništvu IZ BiH. Prema informacijama bezbjednosnih agencija u BiH, brat Muhameda Jusufspahića, beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, u prošlosti je posredovao u približavanju pojedinih bosanskih muftija reisu Kavazoviću.

(banjaluka.net)