Svijet 19.10.2022.

SB UN o Kosmetu: Rusija upozorila da se situacija pogoršava, SAD tražile smanjenje tenzija

ČITANJE: 10 minuta

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je sinoć da se bezbjednosna situacija na Kosovu i Metohiji pogoršava i da zahtijeva pažnju Savjeta bezbjednosti UN i međunarodne zajednice.

Nebenzja je ocijenio da je Kosovo i dalje glavno žarište tenzija na Balkanu, dok se, kako je rekao, ohrabruje atmosfera mržnje prema Srbima, a zapadne zemlje ponašaju kao da Rezolucija 1244 ne postoji.

On je na sednici SBUN dodao da Rusija podržava misiju UN na KiM i istakao da se Rusija zalaže za međusobno prihvatljivo rješenje za Beograd i Prištinu.

– Nastavljaju da pripremaju takozvane alternativne opcije za rešenje situacije u korist Prištine – istakao je Nebenzja i kao primjer naveo nedavni francusko-njemački prijedlog jrešenja koji, kako je rekao, postoji da bi Beograd prihvatio Kosovo kao državu.

On je ocijenio da je statusno neutralna pozicija Brisela dovedena u pitanje i podsjetio da je 2013. godine dogovoreno da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

– To bi na prihvatljiv način osiguralo prava Srba koji žive na Kosovu. Ali Priština to odbija da primijeni, tvrdeći da su Srbi najzaštićenija nacionalna manjina u Evropi. U stvarnosti, niko nije ni pokušao da natjera kosovske vlasti da primijene dogovore, čak ni EU kao medijator – rekao je Nebenzja.

Nebenzja je ukazao da je proces sistemskog narušavanja prava srpskog stanovništva počeo 1999. godine.

– I svih ovih godina smo svjedoci etničkog čišćenja koje se odvija – poručio je Nebenzja.

On je istakao da se broj Srba, nakon više od 20 godina, drastično smanjio južno od Ibra i da su ostale samo male srpske enklave koje, kako je naglasio, ne mogu da brane svoja prava.

Kao primjer naveo je da je prije sukoba na KiM u Prištini bilo 40.000 Srba, a sada ih je jedva 1.000.

-Jedina oblast gde su Srbi u većini je na sjeveru Kosova, ali prištinske vlasti, predvođene (premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom) Kurtijem, pokušavaju da dostignu nove visine u vršenju pritiska nad Srbima, stvarajući nemoguće uslove za život – naveo je Nebenzja.

On je naglasio da Priština nastavlja sa zastrašivanjem područja naseljenih Srbima, kao i da se ugrožava njihova imovina i vjerska mjesta, a kao primer naveo manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi ugrožene baštine Uneska.

Nebenzja je podsjetio i na zabranu neutralnih registarskih tablica i ukazao da 31. oktobra ističe rok za preregistraciju vozila.

Ukazao je i na kršenje Rezolucije 1244 i formiranje kosovske vojske i naveo da Priština i dalje zahtijeva da Zapad obezbedi vojnu podršku.

Nebenzja je ministarku spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniku Gervalu-Švarc pozvao da se koncentriše na situaciju na KiM, umjesto što govori o politici Srbije.

Geng: Kina osuđuje unilateralne poteze Prištine

Kineski ambasador u UN Geng Šuang izjavio je pred Savjetom bezbjednosti UN da su od juna ove godine prištinske vlasti sprovele unilateralne mjere koje su dovele do velike destabilizacije na sjeveru KiM, uključujući i nametanje odluke o registarskim tablicama i ličnim kartama.

Geng je, na sjednici SB UN posvećenoj KiM, naglasio Kina osuđuje takve poteze i da oni, pored narušavanja odnosa Beograda i Prištine, dovode do nestabilnosti na cijelom zapadnom Balkanu.

On je dodao da Kina poziva obe strane da pod pokroviteljstvom EU pristupe dijalogu i da izbjegnu unilateralne poteze.

– Priština takođe treba da u skladu sa ranijim sporazumima sprovede odluku o osnivanju Zajednice srpskih opština – naveo je Geng i ponovio da Kina ima jasan stav koji podrazumijeva puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Indijski ambasador je svoje obraćanje počeo podsjećanjem da njegova zemlja u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

On je pozvao obe strane da ulože dodatne napore kako bi došlo do napretka u dijalogu.

Predstavnik Indije je istakao i da je potrebno uložiti dodatne napore na pronalasku nestalih.

Ambasador SAD:Beograd i Priština da izbjegavaju tenzije,važna stabilnost

Američki ambasador Robert Vud na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija izjavio je da je stabilnost od suštinske važnosti na zapadnom Balkanu i da zato ohrabruju Beograd i Prištinu da smanje tenzije i da izbegavaju zapaljivu retoriku.

– Apelujemo da obe strane rade sa EU i SAD i izbjegnu tenzije oko tablica – rekao je Vud.

On je istakao važnost dijaloga kao i obostranog priznanja.

– Putem dijaloga pod okriljem Evropske unije, Beograd i Priština su potpisali nekoliko sporazuma. Riješili su pitanje dokumenata, vjerujemo da će se rešiti i registranske tablice. Takođe, podržavamo dogovorenu implementaciju energetske mape puta – dodao je američki predstavnik.

On je dodao su SAD posvećene očuvanju mira na zapadnom Balkanu a, kako je rekao, “posebno u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu”.

Rekao je i da će SAD nastaviti sa evropskim partnerima da stvara multientičku sredinu na Kosovu, da pomogne u razvoju demokratije i vladavina prava, kao i da podržavaju kosovski put ka evropskim i evroatlantskim integracijama i evropski put svih zemalja zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, sjednice SB UN ne treba da se održavaju na šest mjeseci, već jednom godišnje, a kako je rekao, Amerika je razočarana što SB nije krenuo ka ukidanju UNMIK-a.

– Ovaj savjet ima prioritetnija pitanja da riješi i resursi su ograničeni. Apelujemo na Savjet bezbjednosti da preuzme korake koji će omogućiti relevantniju i produktivniju ulogu UN na Kosovu, što će omogućiti normalizaciju odnosa Kosova i Srbije – poručio je Vud.

-Velika Britanija se zalaže za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i u potpunosti podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU –  rekao je britanski predstavnik Fergus Ekersli.

On je ocijenio da je sada momenat za obe strane da se angažuju u dijalogu kako bi došle do sporazuma, ističući da je nedavni dogovor o tablicama i ličnim kartama dokaz šta je sve moguće postići kada obe strane pristupe problemu s pragmatizmom.

Velika Britanija, kako je rekao, pozdravlja povećano angažovanje Prištine prema manjinskim zajednicama i dodao da je dijalog između zajednica vitalan za Kosovo.

Hodža:Pravo Srbije da traži visoke standarde za Srbe na KiM

Albanski ambasador u UN Ferit Hodža izjavio je pred Savjetom bezbjednosti UN da Srbija ima pravo da traži visoke standarde za srpske građane na KiM, dodajući da Albanija ohrabruje privremene prištinske institucije da tom pitanju posvete punu pažnju.

On je istakao da Albanija daje punu i bezrezervnu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, ponovivši da Tirana podržava konačni sporazum dvije strane u vidu međusobnog priznanja.

Hodža je ukazao na značaj saradnje zemalja zapadnog Balkana, navodeći da je region napredovao u tom smislu.

Kao primjer takve saradnje naveo je inicijativu Otvoreni Balkan, za koju je rekao da joj je Albanija izrazito posvećena i da je ona osnova uspostavljanja novih odnosa Tirane sa zemljama regiona, pogotovo sa Srbijom.

Hodžaj je primetio da u izvještaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a nije pomenuta osuda Prištine rata u Ukrajini, usklađivanje Prištine sa sankcijama EU i njena posvećenost zbrinjavanju izbjeglih iz Ukrajine, kao i iz Avganistana.

Selaković: Slušali smo brutalne laži Gervale-Švarc

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je na sjednici o KiM da je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala-Švarc u svom izlaganju iznijela „niz brutalnih laži o situaciji na Kosovu i Metohiji“ i opovrgao njene tvrdnje.

– Jedna od laži je kada je rekla da je predstavnik najmlađe demokratije u Evropi. Da li ste ikada čuli da neka demokratija zabranjuje ljudima da glasaju na izborima? – upitao je Selaković i ukazao da je Srbima u jednoj godini dva puta uskraćeno to pravo.

Kao najbrutalniju laž Selaković je opisao i tvrdnju da je 90 odsto srpskih vozila na KiM preregistrovano na RKS tablice, jer su od više od 9.000 vozila na sjeveru pokrajine samo dva preregistrovana.

Gervala-Švarc je pominjala i srpskog predsjednika u nekoliko navrata.

– Mogli smo da čujemo i da je gospođa Švarc opsednuta predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i devet puta ga je pomenula navevši da on sprema agresiju, ali nije navela šta Priština radi. Te laži slušamo više od osam meseci, da Beograd priprema agresiju, da se Srbija ponaša kao nečija marioneta, a Priština i Aljbin Kurti istovremeno prave četiri baze specijalne policije na severu KiM. Čemu sve to, zar nije upravo to priprema za agresiju i progon Srba sa KiM – rekao je Selaković.

Ministar je, na tvrdnje da Srbija promoviše nacističku ideologiju, odgovorio podsjećanjem da je Priština pripremila projekat renoviranja kuće Džafera Deve, poznatog nacističkog kolaboratora, kojeg je lično odlikovao Adolf Hitler.

Šef srpske diplomatije je citirao dijelove iz jednog intervjua Aljbina Kurtija, iz februara ove godine, u kojem on promoviše ujedinjenje samoproglašenog Kosova i Albanije, i podsjetio da je takav projekat postojao samo u Drugom svjetskom ratu kao nacistička marionetska država.

– Ne budite opsednuti predsednikom Vučićem, bolje bi bilo da se prijavite za Vučićevog učenika. On može da vas nauči mnogo o politici, diplomatiji, međunarodnom pravu, čiji je deo i Rezolucija 1244 koja definiše KiM kao deo Srbije – kazao je Selaković.

Odgovarajući na tvrdnje Gervale Švarc o zločinima nad Albancima, Selaković je upitao gdje je danas bivši predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

– Šta Hašim Tači i Kadri Veselji rade u pritvorskoj jedinici u Hagu? Sigurno nisu tamo da bi se kartali ili igrali Riziko. Tamo su da bi im se sudilo, a nadam se i presudilo, za strašne zločine koje su počinili nad Srbima i drugim nealbancima na KiM – kazao je Selaković.

Takođe, Selaković je odbacio optužbe Gervale-Švarc da Srbija krši ranije dogovorene sporazume.

– Prošla su 3.470 dana otkako je prvi Briselski sporazum potpisan, a Priština ne dozvoljava formiranje Zajednice srpskih opština. Ne samo da ne rade to, nego jasno poručuju da neće da urade to. Jedan poznati pesnik je rekao: kada lažete, lažite tako da vam neko poveruje. Sledeći put pokušajte neki drugi pristup ako zaista hoćete da proizvedete neki efekat – kazao je Selaković.

Gervala: Pravo glasanja garantovano svima

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc iznijela je tvrdnju da je pravo glasa garantovano svima na Kosovu i da nije podijeljeno na Srbe, Bošnjake, Albance i Turke.

Ona je tako na sjednici Savjeta bezbjednosti UN odgovorila ministru spoljnih poslova Srbije Nikoli Selakoviću koji je ukazao da je Srbima u jednoj godini dva puta uskraćeno to pravo.

Prema riječima Gervale, pravo glasanja na Kosovu je ostvario “svaki građanin Kosova”, a kako je dodala, posljednji put na opštim izborima u februaru 2021. godine i na opštinskim izborima u oktobru 2021. godine.

Ona tvrdi da se “pravo na glasanje na Kosovu poštuje i da je garantovano ustavom svakom građaninu Kosova”.

Gervala je pozvala okupljene da ne slušaju ni Selakovića ni nju, već da pročitaju međunarodne izvještaje o Kosovu, počevši od najnovijeg izveštaja EU.

– Samo pročitajte posljednji izvještaj EU o napretku i videćete koliko su izbori slobodni i fer – rekla je Gervala.

(A. S.)