Politika 23.07.2021.

SBB pozdravio odluku Incka: Potvrđena podrška međunarodne zajednice OHR

ČITANJE: 1 minuta

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH Valentina Incka kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

bradovani odlukom visokog predstavnika, gospodina Incka, koju su građani BiH i žrtve očekivali i mnogo ranije, ističemo da je potez OHR potpuno očekivan i civilizacijski gest, kojim se sprečava posljednja faza genocida, odnosno njegovo negiranje. Državi BiH ovakvo zakonsko rješenje bilo je neophodno, jer je svjesno negiranje genocida od određenih pojedinaca i grupa konstantno narušavalo međunacionalne odnose i dovodilo do tenzija u našoj državi – saopošteno je iz SBB, čiji je lider Fahrudin Radončić.

Kako kažu, poslije očekivane, ali i vrlo hrabre odluke Incka, vjeruju da će proraditi svijest kod svih političara u BiH, koji su godinama sprečavali usvajanje zakona o negiranju genocida, te da će izmjene Krivičnog zakona koje je nametnuo OHR biti potvrđene i u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Takođe, značajno je i to da su ovom odlukom, na određen način, potvrđeni nedvosmislen stav međunarodne zajednice i njena podrška OHR, kao i svim pozitivnim procesima i neophodnim promjenama u BiH – saopšteno je iz SBB.

(E.M)

Oznake: SBB, Valentin Incko