SC “NIKOLA TESLA”: Vrtić za djecu studenata naredne godine

Po uzoru na pojedine evropske studentske centre i domove, u sklopu sanacije trećeg paviljona Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci planira se pravljenje mini-vrtića, kako bi se studentima koji borave u domu, a koji su bračni parovi ili imaju djecu, omogućilo da tokom predavanja mališane ostave tu.

Potvrdio je to Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra “Nikola Tesla”, koji kaže da se često priča o podsticanju povećanja populacije kada je u pitanju generalno RS.

“Mi po uzoru na neke evropske studentske centre imamo u planu da napravimo jedan mini-vrtić za sve studente koji su bračni parovi i žele da šire svoju porodičnu zajednicu, a to ne mogu iz razloga što im nema ko čuvati djecu dok su na predavanjima ili u čitaonicama”, rekao je Topić za “Nezavisne”.

Topić je pojasnio da bi u takvom vrtiću boravila djeca studenata koji borave u domu te da takva praksa već postoji u Evropi.

“Naša ideja je da djeca, zajedno sa studentima koji su roditelji, borave u posebnom dijelu. Međutim, ideja je u začeću pa ćemo vidjeti, provjerićemo u međuvremenu zakonske mogućnosti i sa nadležnima ići u izmjene ako je potrebno”, kaže Topić.

Topić je rekao da će sljedeće sedmice biti raspisan javni poziv za idejno rješenje ovog paviljona. On kaže da se sanacijom trećeg paviljona i uspostavljanjem vrtića u sklopu Studentskog centra radi na podizanju studentskog standarda.

“Mi ovo planiramo tempirati tako da po završetku školske godine, početkom jula bude gotova sva dokumentacija i da izvođači radova nakon tendera uđu u radove i završe sve do početka nove akademske godine, kako bi vrtić bio spreman za sljedeću akademsku godinu”, rekao je Topić.

Kada je u pitanju cijena ovog vrtića za djecu studenata, Topić kaže da je još rano govoriti o tome, ali da ona ne bi bila viša od one u državnim vrtićima u Banjaluci.

Topić je rekao da bi u vrtiću trebalo da rade profesionalne osobe koje su školovane za čuvanje djece te da bi to trebalo da bude vaspitno-obrazovana ustanova.

“Ne radi se o klasičnoj igraonici, već bi tu djeci trebalo obezbijediti obroke i druge zanimacije, te da tu mogu i spavati, kao i u svim ostalim vrtićima. To bi bila dodatna prilika i za nezaposlene vaspitače”, kaže Topić.

Ljubiša Karlica, predsjednik Skupštine studenata SC “Nikola Tesla” Banjaluka, kaže da tek treba da bude raspisan tender za izradu projekta sanacije trećeg paviljona, tako da još ništa nije dogovoreno u detalje. On kaže da bi postojanje vrtića bilo odlično, ali u narednom periodu će se vidjeti da li će to biti moguće i realizovati.

“Bili smo u studentskim domovima u Ljubljani, Beču i Novom Sadu i tamo smo vidjeli da tako nešto postoji u tim domovima”, rekao je Karlica.

On kaže da je priče o vrtiću bilo i tokom sanacije prvog paviljona, međutim da ona nije ostvarena.

“Sada, prema statistikama, nema mnogo studenata u domu koji imaju djecu, ali nadamo se da ćemo time pokrenuti želju studentima da već mladi osnuju porodice i dobiju djecu”, rekao je Karlica.

Stefan Filip Kremenović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Banjaluka, kaže da podržava sve vidove i mjere koje će poboljšati populacionu politiku u RS.

Studenti s invaliditetom oslobođeni plaćanja

Cijene smještaja i ishrane studenata u Studentskom centru “Nikola Tesla” za akademsku 2019/2020. godinu ostale su nepromijenjene. Ove akademske godine ovaj studentski centar oslobodio je u potpunosti studente s invaliditetom od plaćanja smještaja i ishrane tokom boravka u ustanovi. Plaćanja smještaja oslobođeni su studenti iz porodica poginulih boraca i socijalno ugroženi.

(Nezavisne)

KONDIĆ NA OTVARANJU MOTO SEZONE: Banjaluka je prijatelj bajkera

Pored svih obaveza koje ima, Saša Kondić, direktor i vlasnik kompanije “Hidorenergo”, predsjednik Rukometnog kluba “Borac” i šef povjereništva SPS-a za Banjaluku, izdvojio je vrijeme da se pojavi na otvaranju moto sezone. U razgovoru za banjaluka.net, objasnio je svoje relacije sa ovim sportom. I sami ste neko ko je zaljubljenik u dvotočkaše, pa nam recite

HAOS U SAD: Da li je Trampova vlast ugrožena zbog smrti Džordža Flojda?

Brat ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda, čija je smrt podigla demostrante na noge u gradovima Amerike, rekao je da policajci koji su prilikom hapšenja ubili njegovog brata treba budu osuđeni za teško ubistvo. – Nije ih bilo briga šta će mu učiniti. On za njih nije bio osoba, već ološ, jedno ništa – kazao je on

UDARIO GA PROLAZNIK: Sergej Trifunović napadnut u centru grada (VIDEO)

Lider Pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović napadnut je danas ispred Ruskog cara u Knez Mihailovoj tokom skupljanja potpisa za predstojeće izbore. Kako je za Blic rečeno u PSG, Trifunoviću je prišao prolaznik i nakon kratke verbalne rasprave udario ga je pesnicom u glavi. “Vikao je da je izdajnik. Da mu Vučić skuplja potpise. Nakon kraće

RADOJIČIĆ: Realni planovi za pobjedu na lokalnim izborima

Sa sjednice vrha SNSD-a na društvenim mrežama oglasio se Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. On je istakao da je riječ o sastanku u Laktašima sa rukovodstvima SNSD-a u opštinama Laktaši, Srbac, Gradiška i Prnjavor. – U svim ovim opštinama SNSD ima načelnike i lokalnu vlast i realne planove da pobijedi na sljedećim lokalnim izborima – poručio

NOVALIĆ NA SLOBODI: Sud odbio zahtjev Tužilaštva BiH za jednomjesečni pritvor

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću. Još uvijek nije poznato šta je Sud odlučio kad su u pitanju Fahrudin Solak i Fikret Hodžić. Premijer je u srijedu navečer zajedno sa suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije Srebrena malina Fikretom Hodžićem priveden

PETKOVIĆ: Na posebnoj sjednici NSRS pokazati srpsku sabornost i osuditi genocid u NDH

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković poručio je da se sutra na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta mora pokazati sabornost srpskog naroda i oštro osuditi genocid NDH i sve što je činjeno nad srpskim narodom. “Važno je da sutra pošaljemo poruku da Narodna skupština najoštrije osuđuje zločine koji

Formiran Rukometni savez regije Banjaluka, Darko Savić predsjednik

Aktuelni direktor Ženskog rukometnog kluba Borac Darko Savić imenovan je za predsjednika novoformiranog Rukometnog saveza regije (RSR) Banjaluka. Na sjednici Upravnog odbora za sekretara ove asocijacije imenovan je Aleksandar Vrhovac. Savić je izrazio spremnost da pomogne klubovima, posebno po pitanju marketinga, kao i u radu s mlađim selekcijama. Inače, članovi RSR Banjaluka već su RK