Politika 21.05.2020.

SDA: Dodikove ucjene oko izbora su nedopustivo miješanje u rad Suda BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ucjena predsjednika SNSD-a Milorada Dodika po kojoj Sud Bosne i Hercegovine treba da ospori izbor novih članova Centralne izborne komisije, pa će tek onda Vijeće ministara osigurati novac za provođenje izbora, predstavlja nedopustiv pritisak i uplitanje u rad pravosuđa, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

Kako navode u saopćenju iz SDA, izbor novih članova Centralne izborne komisije proveden je u skladu sa jasnim odredbama Izbornog zakona, a sve žalbe treba da razmatra Sud Bosne i Hercegovine bez ikakvih političkih pritisaka i uplitanja.

”Zakonska obaveza Vijeća ministara je da, petnaest dana nakon raspisivanja izbora, osigura sredstva za pripremu i provođenje izbora, neovisno o tome kakva će odluka Suda BiH biti po pitanju izbora članova CIK-a.

Pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da provede svoju zakonsku obavezu, osigura novac za izbore i omogući blagovremeno provođenje potrebnih priprema za održavanje izbora.

Svako drugo postupanje predstavlja grubo kršenje zakona i potkopavanje demokratskog procesa u Bosni i Hercegovini, za što će svako ko to bude činio nositi punu odgovornost”, saopćeno je iz SDA.

(N1)