Politika 10.12.2020.

SDA IMA NOVE ZAHTJEVE: Karadžiću, Krajišniku, Koljeviću i Plavšićevoj oduzeti odlikovanja

ČITANJE: 1 minuta

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je nakon skidanja ploče s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama da je na redu oduzimanje odlikovanja Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću.

“Skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića predstavlja pozitivan korak, koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, potpuno je nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla sa imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština entiteta RS, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom”, saopćila je SDA.

SDA smatra da bi Dodiku i SNSD-u “trebalo da budu jasne poruke koje je više od 40 svjetskih državnika ove godine poslalo sa obilježavanja genocida u Srebrenici, a u kojima je jasno rečeno da je nedopustivo gloroficiranje ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici”. Ove poruke su potvrđene zaključcima ambasadora u Vijeću sigurnosti i Vijeću za implementaciju mira, ističu u SDA.

“Ovom prilikom pozivamo i OHR da, ukoliko zastupnici SNSD-a u Parlamentu blokiraju usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, u skladu sa svojim obavezama i bonskim ovlastima donese ovaj zakon”, saopćila je SDA.

(Klix)

Oznake: SDA