Politika 23.10.2020.

SDA: Izvještaj Vlade RS lažan, ne može promijeniti istinu o opsadi Sarajeva

ČITANJE: 2 minute

Usvajanje zaključaka o radu Revizionističke komisije o “stradanju Srba u Sarajevu u periodu 1991-1995” na sjednici Vlade RS-a predstavlja novi pokušaj vlasti manjeg bh. entiteta da grubim falsifikatima i ponavljanjem neistina prekroje istinu o opsadi Sarajeva, saopćila je SDA, prenosi faktor.ba.

– Komisija koju je unajmila Vlada RS-a nije ni naučna ni nezavisna, niti joj je cilj da se utvrdi istina, već upravo suprotno – da se lažnim izvještajem pokuša pravdati Mladićeva i Karadžićeva zločinačka politika. Istinu o zločinima nad stanovnicima grada pod opsadom najbolje znaju same Sarajlije, a ona je potvrđena presudama Haškog tribunala protiv Karadžića, Mladića, Stanislava Galića i Dragomira Miloševića, koje su temeljene na višegodišnjim istragama i procesima, desetinama hiljada dokaza, uz najrigozorniju primjenu međunarodnog prava – naveli su iz SDA.

Opsada Sarajeva je, ističu iz SDA, zahvaljujući prisustvu ogromnog broja međunarodnih medija, najintenzivnije praćen i najbolje dokumentiran zločin u modernoj historiji, postavši time planetarni simbol. Nikakav plaćenički izvještaj tu istinu ne može ugroziti, dodali su.

– Što se tiče teze o stradanju Srba, vrlo dobro se zna da su među desetinama hiljada ubijenih i ranjenih Sarajlija tokom opsade značajno učestvovali i građani srpske nacionalnosti. I njih su godinama, zajedno sa njihovim sugrađanima Bošnjacima, Hrvatima, Jevrejima i drugima ubijale Karadžićeve i Mladićeve falange. Vlasti Republike BiH nikada nisu krile i da je bilo pojedinačnog nasilja i ubistava Srba koje su provodili pojedinci iz Armije RBiH, nego su, naprotiv, u teškim danima opsade smogle snage da se sa tim pojedincima obračunaju i zaštite sugrađane srpske nacionalnosti – dodaje se u saopćenju.

Iz SDA naglašavaju i da nikada ne treba zaboraviti ni to da su uoči reintegracije Grbavice, Vogošće, Ilidže, Ilijaša i Hadžića, Karadžićeve bande vršile sistemski progon Srba sa ovih područja, paleći kuće u kojima su ostali Srbi, uglavnom starci koji su odbijali napustiti svoja ognjišta.

– Vladi RS-a i njenoj komisiji bilo bolje da su dokumentirali ove zločine tadašnje vlasti RS-a nad vlastitim narodom – zaključuju iz SDA.

(SB/Banjaluka.net)