Politika 12.09.2021.

SDA: Nije istina da stojimo iza pokušaja prikrivanja odgovornih u slučaju “Memić”

ČITANJE: 3 minute

Iz SDA su poručili da, kako su saopćili, nije istina da stoje iza pokušaja prikrivanja odgovornih u slučaju “Dženan Memić”.

Ova stranka je reagovala nakon jučerašnjih protesta u Sarajevu, a na kojima su se okupili građani koji su nezadovoljni zbog toga što još nisu rasvijetljene okolnosti pod kojima su stradali mladići Dženan Memić i David Dragičević.

Kako su naglasili u SDA, podržavaju pravnu borbu porodice Memić, kao i svih ostalih građana kojima su pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini uskratile pravo na istinu i pravdu. Pozvali su porodicu Memić da se u borbi za pravdu, kako su naveli, osloni samo na istinu, da ne dopusti neistine i manipulacije.

Tvrde da oni ne prikrivaju one koji su eventualno odgovorni u ovom slučaju, prenosi Klix.

“Neistina je da se ‘SDA nikada nije oglasila o slučaju Memić’, a još je veća neistina da SDA na bilo koji način stoji iza pokušaja prikrivanja odgovornih za ovaj slučaj. Te neistine se uporno plasiraju te ćemo zato podsjetiti na saopćenje još iz 2018. godine u kojem smo najoštrije osudili nesposobnost pravosudnih organa Kantona Sarajevo da otkriju, procesuiraju i kazne odgovorne za smrt Dženana Memića”, saopćili su.

Potcrtali su da su tada podržali zahtjev porodice da se ispita odgovornost pravosudnih i policijskih organa, a prvenstveno Tužilaštva Kantona Sarajevo za nerješavanje, kako su istakli, ubistva Dženana Memića.

Iz SDA su također poručili da insistiraju na rješavanju ovog i drugih slučajeva.

“I dalje čvrsto ostajemo i insistiramo na rješavanju ovog, ali i niza drugih slučajeva koje pravosudne institucije već godinama ne rješavaju, poput ubistva dvojice sarajevskih policajaca”, naveli su.

Pozvali su porodicu Memić da ne dopusti da bude, kako su potcrtali, uvučena u političke obračune i iskorištena od pojedinih stranaka i pojedinaca iz pravosuđa, koji se služe neistinama i manipulacijama.

Osvrnuli su se i na svoj stav prema glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, čiji rad na ovim slučajevima podržavaju porodice Memić i Dragičević.

“Sljedeća neistina je da ‘SDA napada Gordanu Tadić zbog slučaja ‘Memić’. Podsjetit ćemo da SDA dugi niz godina, mnogo prije nego se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uopće zainteresiralo za slučaj Memić, insistira na suštinskim reformama u bosanskohercegovačkom pravosuđu i traži smjene najodgovornijih pojedinaca, među kojima je i Gordana Tadić”, istakli su.

Kako su saopćili, nastavit će podržavati pravnu borbu porodice Memić, ali se protive zloupotrebi njihove tragedije u političke svrhe ili u svrhu spašavanja statusa kompromitiranih pravosudnih zvaničnika.

“Pokretanje politički motiviranih procesa, selektivno procesuiranje ratnih zločina i pokušaji mijenjanja karaktera proteklog rata kroz masovno podizanje optužnica protiv generala Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) te amnestiranje zvaničnika iz entiteta Republika Srpska za najozbiljnija krivična djela, činjenice su koje ukazuju na potrebu smjene Tadić sa dužnosti glavne državne tužiteljice”, saopćili su iz SDA.

Na prethodno navedenom, kako su naglasili, godinama insistiraju i to nema nikakve veze sa slučajem Memić.

(E.M)

Oznake: Dženan Memić, SDA