Politika 10.05.2016.

SDA: Nikolićeva izjava neutemeljena, Banjaluka koči BiH na EU putu

ČITANJE: 2 minute
SDA
Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je kao neutemeljenu izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića o napretku Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i optužila Banjaluku za blokadu evropskog puta BiH.

Nikolić je u nedjelju na konferenciji za novinare nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtve stradale na stratištu Donja Gradina izjavio:

-Srbija priznaje BiH, sa njom ima izvanredne odnose, želi joj svako dobro, ali isto tako želi i Republici Srpskoj svako dobro. Ne odobravamo kada BiH ugrozi Republiku Srpsku.

SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović, u saopštenju navodi da se “radi o vrlo ciničnoj zamjeni teza, jer je Nikoliću jako dobro poznato gdje leže uzroci blokade evropskog puta BiH, kao i njenog ukupnog napretka” i tvrdi da blokada redovno dolazi iz Republike Srpske.

– Stalne prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, blokade državnih intitucija, konstantna zagovaranja o održavanju referenduma, dolaze upravo iz Republike Srpske. Predstavnici RS blokirali su usvajanje niza zakona na koje se BiH obavezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – tvrdi SDA.

Iz ove stranke napominju da je dovoljno navesti Zakon o bankarskoj superviziji, koji su takođe blokirali predstavnici RS, što je rezultiralo aktuelnom bankarskom katastrofom u RS, koja će koštati sve građane BiH.

Oni smatraju da Srpska opstruiše objavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i donošenje državne strategije u infrastrukturnim sektorima, koji su ključni uslov za korištenje IPA sredstava.

To su, kako tvrde iz SDA, samo neki od primjera koji pokazuju da RS ometa integrisanje BiH u Evropsku uniju.

Iz Izetbegovićeve stranke naglašavaju da, ako je predsjednik Srbije, kao što tvrdi, prijatelj BiH i njenih entiteta, onda svojim izjavama treba da utiče na političko vođstvo Srpske da, umjesto blokade, zauzme konstruktivan odnos prema svim procesima vezanim za napredak BiH.

(Agencije)