Politika 21.07.2021.

SDA: Odluka Ustavnog suda BiH o koncesijama za hidroelektrane na Drini potvrda naših stavova

ČITANJE: 1 minuta

Iz SDA su rekli da je odluka Ustavnog suda BiH da naloži Komisiji za koncesije BiH rješavanje spornih pitanja između BiH i RS o dodjeli koncesija za izgradnju hidroelektrana na Drini potvrda opravdanosti njihovih stavova i zahtjeva.

Dodjeljivanje koncesija za izgradnju hidroelektrana na rijeci Drini je, ponavljaju iz SDA, “odluka koju donosi država Bosna i Hercegovina, a ne niži nivoi vlasti, kako je i potvrdio Ustavni sud BiH”.

“Ukoliko Komisija za koncesije BiH ne riješi spor u roku od tri mjeseca, donošenje konačne odluke ostaje u rukama Ustavnog suda BiH, odnosno države Bosne i Hercegovine, što definitivno osporava tvrdnje o postojanju bilo kakve nadležnosti entiteta za dodjelu koncesija na rijeci Drini”, kažu iz SDA, prenosi Klix.

Pozvali su vlast u RS da poštuje Ustav Bosne i Hercegovine i ustavne nadležnosti državnog nivoa vlasti, te da svoje politike kreira i provodi u ustavnim i zakonskim okvirima.

“Također pozivamo vlasti susjedne Republike Srbije da poštuju suverenitet i unutrašnje ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, na što se Srbija obavezala potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pregovaranje o realizaciji bilo kakvih projekata na rijeci Drini i njihovo zaključivanje može se voditi isključivo sa institucijama države Bosne i Hercegovine”, naglasili su iz SDA.

Podsjećamo, premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske održanoj 17. maja u Banjoj Luci položila kamen temeljac za Hidroelektranu Buk Bijela, čija gradnja je zajednički projekt vrijedan 220 miliona eura.

(SB)

Oznake: SDA