Politika 29.06.2021.

SDA: Vučićev orden Dodiku dokaz neiskrenosti Srbije prema BiH

ČITANJE: 2 minute

Iz Strane demokratske akcije (SDA) rekli su da je dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku još jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Kako su rekli, Vučić u javnim istupima ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima, prenosi Klix.

“Međutim, ove riječi ne prate djela. Jer, ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, ‘mirnim razlazima’ i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije”, kažu iz SDA.

Dodali su da se ne mogu zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika, koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince.

“Pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na ‘crnu listu’ State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU”, dodaju iz SDA.

Naglasili su da je odlikovanjem Dodika Vučić direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku.

“To je većini nas u BiH već odavno jasno. Uvjereni smo da nakon ovog čina više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije”, ističu u SDA.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu uručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Miloradu Dodiku Orden Republike Srbije, najveće priznanje ove države.

Dodik je odlikovanje dobio, kako su kazali na ceremoniji, zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH.

(SB)