Politika 13.12.2022.

SDP BIH: Pozdravljamo preporuku Savjeta EU, ostaje žal da smo mogli ranije dobiti kandidatski status

ČITANJE: 1 minuta

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja današnju odluku Savjeta za opšte poslove Evropske unije, koji je usvojio preporuku za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

– Iako ovo predstavlja veliki iskorak u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, ostaje žal da smo ovaj kandidatski status mogli dobiti mnogo ranije. Važne su poruke iz institucija EU da je za našu državu sada presudno važna brza uspostava vlasti i rad na ispunjenju uslova za članstvo. Od dinamike uspostave vlasti ovisit će i dostupnost sredstava iz EU fondova za ublažavanje efekata krize na stanovništvo, te za brojne razvojne procese.

Nakon što 15. decembra odobrenje kandidatskog statusa bude potvrđeno od strane šefova vlada članica EU, pred nama ostaje još mnogo posla. Taj posao moraju odmah započeti raditi vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom. Blokade su u tom procesu najveći neprijatelj države i interesa građana. Nadamo se da, unatoč najavama, do blokada neće doći.

Stoga, koje moramo ispuniti za članstvo. Evidentno je kako u realizaciji tih prioriteta dobrano zaostajemo, zahvaljujući prvenstveno čestim blokadama na svim nivoima vlasti u proteklom periodu.

SDP BiH je zajedno sa svojim partnerima iz Osmorke već krenuo sa pregovorima o uspostavi vlasti na državnom i federalnom nivou, kako se ne bi gubilo vrijeme, između ostalog, i za nastavak rada na ispunjenju 14 prioriteta Evropske unije.

Pozivamo i ostale političke subjekte da svojim konstruktivnim djelovanjem pomognu da Bosna i Hercegovina vječno ne zaglavi u predsoblju Evropske unije, nego da što prije postanemo njena članica – navodi se u saopćenju, prenosi Avaz.

(SB)

Oznake: SDP BiH