Politika 04.08.2021.

SDP: Dodik kukavica, zbog posljednjeg istupa zaslužio smjenu i procesuiranje

ČITANJE: 2 minute

Socijaldemokratska partija poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odmah pokrene istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja više krivičnih djela iz članova 145. i 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Dodik je gostujući u programu RTRS-a kazao niz uvredljivih i skandaloznih tvrdnji o Bošnjacima i državi BiH, navodi Klix.

Iz SDP-a kažu kako Dodikovo vrijeđanje i omalovažavanje bosankohercegovačkih muslimana kao vjerske skupine, i Bošnjaka kao etničke skupine, uz iznošenje gnusnih kvalifikacija o podaničkom mentalitetu i konvertitskoj, dakle prevrtljivoj prirodi, predstavljaju najdirektniji oblik govora mržnje, prenosi Klix.

“Javnim osporavanjem prava na korištenje bosanskog jezika, koji je ustavna kategorija, Dodik je direktno počinio krivično djelo iz člana 145. stav (1) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Očigledno je da Dodik svojim ogavnim istupom u kojem bosankohercegovačke muslimane, koji su upravo zbog svoje vjerske pripadnosti, koje se nisu htjeli odreći, doživjeli genocid, naziva konvertitima, izdajicama “drevne vjere”, zapravo opravdava ratne zločine počinjene protiv muslimana i Bošnjaka za koje kaže da “nisu državotvoran narod”, pa ih tako svodi na niža, inferiorna bića, što je osnova svih rasisitičkih politika od 2. svjestkog rata do danas. Ovim činom Dodik je počinio krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, kažu oni.

Na kraju, jasno je da Dodik ovaj put nastupa kukavički, smatraju.

“U strahu od institucija države Bosne i Hercegovine, zbog kojih više javno ne može poricati genocid, takvu politiku kompenzuje intenzivnijim govorom mržnje usmjerenim protiv Bošnjaka i muslimana. Ne čudi nas da Dodik kao historijski “izvor” za svoje skandalozne tvrdnje uzima srednjoškolsku lektiru, ali nas čudi dosadašnja šutnja institucija na falsifikovanje historijskih činjenica sa ciljem širenja očite mržnje prema jednoj etničkoj, odnosno vjerskoj grupi. Dodika, smatramo, pod hitno treba smijeniti i procesuirati zbog njegovog govora mržnje i širenja netrpeljivosti koje samo može dovesti do nasilja”, navode oni.

Iz SDP-a kažu da država Bosna i Hercegovina, koje su Dodiku puna usta, makar i dok je pokušava negirati, mora reagovati i procesuirati ovog svog činovnika koji uporno odbija da vrši svoju dužnost i otvoreno krši zakone svoje države.

“Bosna i Hercegovina jeste historijska činjenica i relanost, ma koliko je različiti dodici pokušavali osporiti. Njihov uporan govor o Bosni i Hercegovini i protiv Bosne i Hercegovine, koja opstaje, živi i razvija se, samo je dokaz izdržljivosti naše domovine i snage integrativnog bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta, koji sačinjavaju njeni državotvorni Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji i svi ostali”, zaključili su.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić