Politika 02.12.2022.

SDP i (ne)svjesno SDS najodgovorniji što opozicija nema dva delegata u Domu naroda: Šta se zapravo desilo u NSRS?

ČITANJE: 5 minuta

Juče je održana Prva posebna sjednica NSRS na kojoj su se tajnim glasanjem poslanika birali delegati u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ishod je isti kao u proteklom mandatu: SNSD će imati četiri delegata, dok će opozicija imati jednog iz redova iz SDS. Danima se u javnosti spekulisalo da li će SNSD dobiti famoznom „četvrtog čovjeka“ koji im u ruke daje kontrolni mehanizam funkcionisanja BiH, budući da sa četiri delegata mogu potvrditi ili odbiti svaki zakon koji je izglasan u Predstavničkom domu ili će opozicija imati dva delegata, što bi ih kvalifikovalo za pregovore o učešću u vlasti na nivou BiH.

Postavljalo se pitanje da li će izbor delegata presuditi Pokret za državu, odnosno SDP koji u tom klubu ima dva poslanika i čiji je potpredsjednik Vojin Mijatović bio takođe kandidat za delegata u Domu naroda i na koju stranu će oni prevagnuti. SDS-u je, pored njihovih 13 poslanika, bio potreban jedan glas da obezbijede sigurnog delegata, kojeg su osigurali glasom Nebojše Vukanovića, dok je PDP-u pored njihovih 8 bilo potrebno tri Vukanovićeva i najmanje još tri glasa da bi imali delegata i tako obezbijedili opoziciji političku težinu pri donošenju odluka na nivou BiH, pa u nekoj računici možda učešće u vlasti. Zato se postavljalo pitanje kako će glasati Pokret za državu.

Ono što široj javnosti nije poznato jeste da sve stranke imaju načine da provjere kako su su glasali poslanici na čiji glas računaju, odnosno tzv. šifre. Jedan od mehanizama provjere je i način kako je poslanik zadužen da upiše iks u kvadrat predviđen za glasanje. Naši izvori koji su juče prisustvovali posebnoj sjednici tvrde da su u PDP-u upravo zbog ovakve mogućnosti provjere, potpuno sigurni da su 11 glasova dobili od svojih 8 i Vukanovićeva 3 poslanika, kao ni da se juče tu nije osjetila ni naznaka mimoilaženja, uprkos nekim navodima, pa i onim koji dolaze od strane Nermina Nikšića, da izdajnike treba da potraže u svojim redovima.

Dakle, u tom slučaju padaju u vodu tvrdnje lidera SDP-a da je PzD dao glasove PDP-u, a kako tvrdi naš izvor, dva poslanika SDP-a su glasala za Vojina Mijatovića, tako da njihovi glasovi nisu otišli ni SDS-u. Kažu da su tvrdnje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su glasali za PDP samo pokušaj da sa sebe opere odgovornost za to što je PzD omogućio SNSD-u četvrtog delegata, teret koji je SDA nosio prethodne četiri godine. DF-ov Mirsad Duratović i Selvid Hurtić iz BH Zelenih, koji su takođe u Klubu PzD, od početka su govorili da svoj glas neće dati opoziciji.

Ipak, ostaje još nekoliko nedoumica kako su poslanici juče glasali. Naime, SDS je imao 16 glasova, odnosno 2 više od potrebnih za izbor njihovog kandidata u Dom naroda, dok su PDP-u, koji je imao 11 glasova, nedostajala upravo 2 glasa da njihov kandidat i drugi opozicionar, bude izabran. Dakle, SDS i PDP su zajedno imale dovoljan broj glasova da i bez PzD imaju dva delegata, samo što glasovi nisu raspoređeni kako treba. Kako saznajemo iz naših izbora, tome je „kumovao“ upravo SDS. Da li je u pitanju bio princip da se „uzme“ što više bez obzira na moguće šire posljedice po opoziciju ili su u pitanju neki drugi skriveni motivi, niko nije znao precizirati. Ostaje samo pitanje od koga dolaze ta dva „dodatna glasa“ za SDS. Budući da sve stranke imaju mehanizame provjere, taj odgovor će se vjerovatno pronaći među poslanicima vladajuće koalicije. Opet, i pored tih igrarija SDS-a, opozicija bi imala drugog delegata da se PzD opredijelio da glasa za listu PDP-a, kao i da je to bio jedini način da SNSD-u direktno ne predaju u ruke četvrtog delegata.

Otvoreno je i pitanje dvanaestog glasa za PDP. Komisija za izbor i imenovanje NSRS je taj glas proglasila nevažećim, budući da je „iks“ stavljen preko naziva političkog subjekta, a ne u kvadratić pored gdje je predviđeno. Prema drugom tumačenju, koji dolazi iz redova PDP-a, jasna je namjera da se glasa za PDP, te smatraju da taj glas treba biti proglašen važećim. O tome bi odluku mogla donijeti Centralna izborna komisija BiH. U najboljem scenariju za PDP, CIK bi ovaj glas proglasio važećim i onda bi se, prema pravilima, pristupilo žrijebu, odnosno izvlačenju iz „bubnja“ liste PDP-a i liste SNSD-a koja takođe ima 12 glasova. Ukoliko bi im se u tom slučaju sreća osmijehnula, PDP bi mogao izboriti delegata u Domu naroda. U najgorem scenariju po njih, ostalo bi ovako kako je sad, tj. taj glas bi ostao nevažeći. Ono što niko zapravo ne zna jeste ko je ili nije glasao za PDP na tom listiću, da li je to Ramiz Salkić koji tvrdi da je glasao za PDP ili pak neko drugi.

Dakle, kada se sve sabere, PzD nije glasao za opoziciju, SDS je sebi uzela dva glasa više nego što je bilo potrebno i tako direktno minirala ne samo PDP, nego i opoziciju u kompletu, PDP i Vukanović su bili lojalni međusobnom dogovoru. SNSD, osim u slučaju da se desi čudo, pa i CIK i sreća „presude“ u korist PDP-a, ima četiri delegata i činiće vlast na nivou BiH sa „Osmorkom“ i HDZ-om.

(A.S.)

Oznake: NSRS