Politika 25.01.2022.

SDP nezainteresovan za nastavak pregovora o izbornoj reformi u Neumu

ČITANJE: 2 minute

U narednim danima specijalni izaslanici SAD i Evropske unije održaće novu rundu pregovora o reformi Izbornog zakona BiH. Njihovi sagovornici će biti lideri političkih stranaka iz cijele BiH, no čini se da će skup u Neumu proći bez SDP-a.

Iz ove partije je uoči dolaska Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst saopćeno je kako prvo treba riješiti mnogo važnije stvari u BiH prije razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Bh. parlamentarac SDP-a Saša Magazinović je kazao da je potrebno normalizovati funkcionisanje institucija BiH, povući odluke Narodne skupštine RS o povlačenju nadležnosti s nivoa BiH na entitet i poništiti izglasane zakone, prenosi Klix.

“Pitaju o novoj rundi pregovora o Izbornom zakonu. Ništa se nije promijenilo – ti pregovori su danas potpuni višak. Učiniti potpuno funkcionalnim rad institucija, povući odluke NSRS (o prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast, op.a.), poništiti zakone, pa se tek onda može razgovarati o Izbornom zakonu”, ukazao je SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je SDP već ranije zauzeo ovakav stav teško je očekivati da će doći do promjene u razmišljanju, a kako nezvanično saznajemo opće raspoloženje u partiji se nije mijenjalo.

Što se tiče ostalih stranaka očekuje se da za Neum krenu predstavnici SDA, NiP-a, DF-a, SDS-a, PDP-a i ostali koji učestvuju u razgovorima od samog početka. Naša stranka je danas saopćila da su se spremni odazvati, ali pod uslovom da njihov prijedlog bude na dnevnom redu.

Nastavak pregovora dalje od sarajevskih rezidencija i zatvaranje bh. lidera u neumskom hotelu taktički podsjeća ni manje ni više nego na Dejton i pregovore koji su okončali agresiju na našu zemlju te stvorili osnove za uspostavu nove državne strukture.

(SB)

Oznake: SDP BiH